Wetenschap & Techniek
BNNVARA

'We kunnen in Nederland net zo'n chaos krijgen als dat we in Fukushima hebben gezien'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We kunnen in Nederland net zo'n chaos krijgen als dat we in Fukushima hebben gezien'

Een zware aardbeving en tsunami troffen Japan hárd, tien jaar geleden, met duizenden dodelijk slachtoffers tot gevolg. Maar de ramp werd nog groter toen ook bleek dat de kerncentrale in Fukushima geraakt was. Japan kampt nog altijd met de gevolgen van deze ramp 10 jaar geleden. In Wenen start vandaag de internationale conferentie voor de verbetering van Nucleaire Veiligheid. Hoe veilig zijn onze kerncentrales eigenlijk? Jan Haverkamp, kernenergie-expert bij WISE Nederland, vertelt in De Nieuws BV wat de stand van zaken is.

Om je geheugen op te frissen, legt Haverkamp kort uit hoe de ramp in Fukushima ontstaan is. “De tsunami was destijds zo hoog dat alle veiligheidsmaatregelen die er waren, zoals een anti-tsunami muur, niet afdoende waren. De stroomvoorziening in de kerncentrale liep onder water waardoor Fukushima zonder stroom zat. De kerncentrale werd steeds heter omdat het niet meer gekoeld kon worden en zo ontstond er waterstof dat ontplofte.” Hierdoor kwam radioactieve stof, afkomstig uit de kerncentrale, in de lucht.

Maatregelen getroffen

Na de ramp in Fukushima is er wereldwijd gekeken naar de kerncentrales om deze veiliger te maken. “In 2011 heeft de Europese Commissie besloten om een nucleaire stresstest uit te voeren. Om te kijken hoe goed de Europese kerncentrales beveiligd zijn tegen problemen waarbij de stroom uitvalt, de koeling uitvalt of andere onverwachte gebeurtenissen”, legt Haverkamp uit.

Nederland heeft meegedaan aan de stresstest en daar zijn volgens Haverkamp een paar maatregelen uitgerold die een verbetering van de veiligheidssituatie zouden moeten zijn. “Dan moet je denken aan bijvoorbeeld mobiele dieselgeneratoren die aangekoppeld kunnen worden als de eigen generatoren niet werken”, legt hij uit. Een deel is intussen als doorgevoerd. “Maar voor een deel zijn het studies en dat blijven gewoon studies”, zegt Haverkamp. Hierdoor kun je volgens hem niet uitsluiten dat er een ongeval komt.

Uitfaseren

“Zo’n ongeval als bij Fukushima kan nog altijd gebeuren en het probleem is dat Nederland daar slecht op voorbereid is”, legt Haverkamp uit. Een voorbereidingsplan dat een aantal maanden geleden door het RIVM werd doorgerekend is volgens hem maar gebaseerd op 1/10 van de uitstoot van de Fukushima reactoren. “Men heeft niet verder durven kijken. Want we weten gewoon dat als het echt een heel groot probleem wordt, we net zo’n chaos in Nederland krijgen als dat we ook in Fukushima hebben gezien”, zegt Haverkamp

In Nederland hebben we vrij oude kerncentrales, Haverkamp is daarom van mening dat je die centrales snel moet uitfaseren om rampen te voorkomen. Volgens hem hebben we de kerncentrales, kijkend naar wat ze opleveren op het gebied van energie en elektriciteit, ook eigenlijk niet eens nodig. “En de centrale in Borssele draait nog verlies ook. Zulke oude centrales kun je wat ons betreft beter zonder doen”, sluit Haverkamp af.

Ster advertentie
Ster advertentie