Buitenland
NOSNTR

Hoe slecht is het lozen van kernafvalwater in Japan nu echt?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe slecht is het lozen van kernafvalwater in Japan nu echt?

In Japan is protest tegen het lozen van afvalwater van de kerncentrale van Fukushima. Milieuorganisaties zijn tegen en ook in buurlanden China en Zuid-Korea zijn protesten. Stralingsdeskundige bij NRG, een kennisinstelling op het gebied nucleaire straling Govert de With vertelt erover in Nieuws en Co.

Onvermijdelijk

De With legde in de uitzending uit hoe het kan dat dit water gedumpt moet worden. "We zijn allemaal bekend met het ongeval wat nu meer dan tien haar heeft plaatsgevonden. In die hele periode was het onvermijdelijk dat er koeling plaatsvond van de beschadigde reactor. Die koeling heeft geleid tot veel afvalwater dat is opgeslagen in afvaltanks. En zodoende zal er binnenkort dus gestart moeten worden met het lozen van afvalwater."

Het gaat in totaal om 1,3 miljoen kubieke meter water. "Dat is inmiddels gefilterd, dus een deel van de radioactiviteit is er inmiddels uit. De risico's zijn daardoor zeer beperkt."

Risico's

Er zijn dus wel risico's aan verbonden, maar: "Het is een dosis met geen noemenswaardig effect. De radioactiviteit zal je terugvinden in het water, dus er zal wel degelijk sprake zijn van een verhoging. Maar je toetst of die verhoging aan alle veiligheidsnormen liggen. Het risico blijkt na onderzoek niet noemenswaardig."

Volgens De With was dit dan ook de beste manier om het van het afval af te komen. "Alle alternatieven brengen ook risico's met zich mee. Er is gekeken welke route het veiligste is, en daar is deze uit gekomen."

Hoe zit het met het stralingswater bij Fukushima?

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie