Wetenschap & Techniek
BNNVARA

Stad van de toekomst: hoe ziet die eruit?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Stad van de toekomst: hoe ziet die eruit?

Nooit meer zoeken naar een lege parkeerplek of sjouwen met oud papier wanneer de bak weer vol zit: dat klinkt als muziek in de oren. Het is de realiteit in een slimme stad. Hoe richten we onze steden van de toekomst op een verantwoordelijke manier slim in? "Uiteindelijk wil je dat de ervaring van de stad je ook doet verwonderen", zegt Anouk Geenen in De Nieuws BV.

Anouk Geenen is promovenda aan de Universiteit Twente en doet daar onderzoek naar de ontwikkeling van slimme steden. Het slim inrichten van een stad heeft grote invloed op hoe wij als mensen de stad ervaren. "De slimme stad is eigenlijk een stad waarmee we met heel veel sensoren en camera's heel veel data kunnen verzamelen. En die data kunnen ons beter inzicht geven in stadsprocessen", legt Geenen uit.

Beter inzicht in stadprocessen leidt volgens Geenen tot het beter inrichten van de stad. Met die processen doelt de promovenda op bijvoorbeeld weten waar lege parkeerplekken zijn en of de papierbak op de hoek nog plek heeft voor jouw oude schoenendoos.

Data in een slimme stad

Bij het slimmer maken van de stad wordt veel data verzameld. Geenen: "Het grootste vraagstuk dat we nu hebben is privacy en ook de beveiliging van al die gegevens." Volgens Geenen is het belangrijk om ook voorbij de privacyvraagstukken te kijken. "Al die dataverzameling in een stad, wat doet dat uiteindelijk ook met onze autonomie. Als we puur data gedreven de stad in gaan richten. Hoe gaan we dan die stad ervaren? Kan je dan nog vrij bewegen door die stad of krijg je altijd een soort van geoptimaliseerde route?", aldus Geenen.

Duurzame straatverlichting 'Sunseeker'

Esther Jongsma is designer van duurzame straatverlichting in het Victoriapark in Eindhoven. Als designer geeft zij vorm aan het maken van een slimme stad. Samen met haar compagnon Sam van Gurp heeft ze vanuit hun studio VANTOT interactieve en duurzame straatverlichting ontworpen. Hun zogeheten 'Sunseeker' wordt gebruikt om het Victoriapark in Eindhoven van licht te voorzien. Het is een bijzonder project waar op een andere manier wordt gekeken naar straatverlichting zoals we die kennen.

Jongsma legt uit dat het een soort lampionnetjes zijn die over een lijn kunnen bewegen. "Overdag richt het zich op de zon. Het gaat uit de schaduw in het zonnetje hangen. En zo beweegt het over de lijn als een soort van wezen. Als je voorbijloopt word je overdag verwonderd van waarom hangen al die lampen daar bij elkaar in het zonnetje en dan ga je eigenlijk op een andere manier realiseren dat ze zo opladen en dus duurzaam zijn", vertelt Jongsma.

Wanneer het donker wordt neemt de installatie de functie van straatverlichting op zich. Jongsma: "'s Avonds reageren ze op jou. Dus als jij voorbijloopt kunnen ze feller gaan branden en zo kunnen we eigenlijk allerlei interacties toevoegen."

Design en technologie in één

Design en technologie komen samen in dit ontwerp. Jongsma is dan ook van mening dat we op een andere manier met zonnecellen om moeten gaan. "Wij denken dat we echt moeten gaan integreren." Dus niet een dak met zonnepanelen erop, maar een dak dat van zichzelf een zonnepaneel is. De integratie van zonnecellen komt in het ontwerp van de Sunseeker goed terug.

Geenen vindt de straatverlichting die Jongsma heef ontworpen een goed voorbeeld van hoe je de stad slim kan inrichten maar toch autonomie behoudt. Volgens Geenen wordt de verwondering van de stad erin bewaard en bewaakt en dat is belangrijk om te behouden bij het slim inrichten van de stad.

Het esthetische aspect is belangrijk. Volgens Jongsma kan de interactieve en duurzame straatverlichting dan ook als kunst worden gezien. Geenen: "Uiteindelijk wil je dat de ervaring van de stad je ook doet verwonderen."

Van Apeldoorn tot Bonaire

We kunnen de straatverlichting die Jongsma heeft ontworpen straks hopelijk ook op andere plekken gaan zien. "Het is ontzettend leuk dat we eigenlijk van Apeldoorn tot aan Bonaire interesse hebben gekregen", zegt Jongsma.

Jongsma: "Wij hebben dit wel echt voor Eindhoven ontworpen en wij denken dat die identiteit van een stad eigenlijk ook via dit soort projecten naar voor zou moeten komen. Dus we hebben wel de ambitie om de Sunseeker ook op andere plekken te realiseren, maar ook zeker om voor steden een eigen identiteit te ontwikkelen."

slimme stad

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie