Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Rosanne Hertzberger: 'Dwarsdenken is lastig in Nederland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rosanne Hertzberger: 'Dwarsdenken is lastig in Nederland'

Rosanne Hertzberger krijgt in oktober de Erasmusspeld opgeprikt door de gemeente Rotterdam. Een grote eer, zegt ze. “Het kan wel moeilijk zijn in Nederland om een dwarsdenker te zijn. We hebben toch een cultuur van don’t rock the boat", zegt zij in dr Kelder en Co. Samen met dr. Sandra Langereis gaat ze op zoek naar parallellen tussen Erasmus en haarzelf en onze tijd.

Sandra Langereis is historicus en biograaf en heeft een biografie geschreven over Erasmus, die dit voorjaar is verschenen. Ze karakteriseert de wetenschapper daarin als een dwarsdenker.

Erasmus kreeg tijdens zijn schoolperiode te maken met “onderwijzers die hem vertelden wat hij wel mocht lezen en wat hij niet mocht lezen en vooral ook wat hij wel mocht denken en wat hij niet mocht denken”, zegt Langereis.

Antiautoritaire levenshouding van Erasmus

“Daardoor heeft hij zich als puber een enorm antiautoritaire levenshouding aangemeten, omdat hij besefte dat het niet goed was voor de samenleving, al dat dwingende. Hij vond dat je nooit blind moest varen op mensen die beweren dat ze de ware waarheid in pacht hebben en dat andersdenkenden hun mond moeten houden.”

Zie jij een parallel met vandaag, bijvoorbeeld met Lale Gül?”, vraagt Rosanne Hertzberger. “Zij is ook iemand die probeert te ontsnappen uit een heel beperkte anti-intellectuele Turkse achtergrond?”

“Ja en heeft daarvoor ook de drukpers gebruikt, die vergelijking kun je inderdaad wel trekken”, zegt Langereis.

Historicus en biograaf Sandra Langereis in dr Kelder en Co

Ster advertentie
Ster advertentie