Wetenschap & Techniek
NTR

Nederlandse keepers kunnen meer ballen stoppen

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse keepers kunnen meer ballen stoppen

Nederlandse keepers hebben jarenlang niet optimaal hun doel verdedigd. Ze sprongen op de verkeerde manier, waardoor ze niet op tijd bij de bal konden zijn. Door anders te springen zullen ze meer ballen kunnen tegenhouden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dit ontdekten voetbalclub Ajax en de Vrije Universiteit. Het NTR-wetenschapsprogramma De Kennis van Nu toont vanavond enkele bevindingen van de onderzoekers in de aflevering ‘Scoren met data’.

Onderzoekers zagen het euvel toen ze keepers beplakten met sensoren en hen gingen volgen met een hogesnelheidscamera’s en 3D camera’s. Toen bleek dat sommige buitenlandse keepers sneller bij de bal komen dankzij een andere techniek. Nederlandse keepers duiken bij korte schoten vaak met een boogje naar de plek waar ze willen zijn en laten zich daarbij naar de bal vallen.

Nederlandse keepers kunnen beter anders leren duiken

Andere beenspieren trainen

"Maar zwaartekracht is traag,’ zegt onderzoeker Vosse de Boode van Ajax. Het kan sneller als keepers andere beenspieren trainen, zodat ze zich naar de bal duwen. En dat kunnen ze oefenen met bijvoorbeeld zijwaartse push-ups en side lunges.

Die nieuwe techniek kan Nederland gaan helpen bij penalty’s. Bij een goed genomen strafschop raast de bal met maximaal 130 kilometer per uur naar het doel en in die korte tijd kan geen keeper op tijd op alle plekken in het doel zijn. Maar volgens Vosse de Boode, onderzoeker bij Ajax, komen bij strafschoppen de ballen lang niet altijd in de verste hoek in het net, en dan kan de nieuwe techniek van pas komen.

Kennis coach voorop

De voetbalclub gebruikt de nieuwe inzichten nu ook in trainingen. Maar hoofdtrainer Erik ten Hag zegt ook dat dit soort metingen van spelers altijd aanvullend moeten blijven en nooit leidend mogen worden. De kennis en kunde van de coach zijn volgens hem nodig om data-analyse op de juiste manier in te kunnen zetten.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie