Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Planeetwetenschapper over Mars-helikoptertje: 'heel speciaal'

foto: REUTERSfoto: REUTERS
  1. Nieuwschevron right
  2. Planeetwetenschapper over Mars-helikoptertje: 'heel speciaal'

Mars-helikoptertje Ingenuity heeft zijn eerste succesvolle vlucht gemaakt. Het onbemande toestel schrijft daarmee geschiedenis door als eerste helikopter een vlucht boven een andere planeet te maken. Planeetwetenschapper Daphne Stam van de TU Delft legt in Nieuws en Co uit waarom de ogenschijnlijke niet indrukwekkende vlucht toch een grote prestatie is.

''Op mars vliegen is heel moeilijk,'' begint Stam haar uitleg. ''Op de planeet is bijna geen lucht en een helikopter heeft lucht nodig om te kunnen vliegen.''

Luchtballon praktischer

Is het dan niet handiger om met een ballon te werken? Een student van Stam dacht van wel. ''Hij wilde iets bouwen wat voor toekomstige astronauten materialen mee kan nemen.'' Dat kan Ingenuity namelijk niet. ''Je kan geen helikopter maken die bouwmaterialen gaat meenemen omdat hij daar niet genoeg luchtdruk voor heeft. Dan kan je beter een luchtballon hebben.'' Het idee van haar student is niet geheel nieuw. ''Ballonnen hebben al wel op Venus gevlogen'', aldus de wetenschapper.

Ingenuity blijft achter

Wat staat er nog voor de helikopter op de planning? ''Volgende week gaan ze rondjes draaien en allemaal technische dingen proberen.'' Daar blijft het vervolgens de wetenschapper ook bij. ''Op een gegeven moment zetten ze het helikoptertje neer en dan blijft hij daar staan.'' Want de rover die het helikoptertje nodig heeft voor de programmering van de vlucht kan niet wachten, die moet verder op onderzoek uit.

Het kan wel even duren voordat astronauten het helikoptertje vinden. Stam: ''Dat kan zomaar eens twintig jaar duren.'' Tot die tijd zal Ingenuity aan de grond staan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie