Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Dit is waar die heerlijke citrusvruchten vandaan komen

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waar die heerlijke citrusvruchten vandaan komen

Waar komen de citrusvruchten oorspronkelijk vandaan? China? Australië? Nee, de voorouder van de sinaasappel en de citroen leefde ten zuidoosten van de Himalaya.

Die voorouder groeide zo’n acht miljoen jaar geleden in het gebied tussen het huidige China, India en Birma, blijkt uit nieuw genetisch onderzoek naar de stamboom van de citrusvruchten. De oerouder leek nog maar in weinig op de frisse, sappige vruchten die we nu kennen. Hij had hoogstwaarschijnlijk weinig vruchtvlees, een dikke schil en een erg zure smaak.

De citrusvruchten verspreidden zich via de zijderoute naar Europa, en werden van daaruit door met name de Portugezen verder over de wereld verspreid.

Lemon, lime, limoen: what the fruit?!

Het was nog een hele toer om de geschiedenis in kaart te brengen, omdat de verschillende soorten in de loop van de tijd talloze malen met elkaar zijn gekruist. En dan is er nog verwarrring rond de benaming van de vruchten. Zo is de Engelse ‘lemon’ bij ons een citroen, terwijl onze limoen een ‘lime’ is. De pomelo is de voorouder van de pompelmoes, wat weer iets anders is dan de grapefruit – die in België desalnietttemin een pompelmoes wordt genoemd.

De sinaasappel is ontstaan als kruising tussen de pompelmoes en de mandarijn, hoewel dat ook weer te simpel is gesteld: verschillende sinaasappelsoorten – denk aan de bloedsinaasappel – hebben verschillende voorouders.

Hoogleraar etno-botanie Tinde van Andel legde in Nieuws en Co uit hoe het precies zit - en waarom citrusvruchten eigenlijk zo'n dikke schil hebben:

De voorouders van je "China's appel" en citroen kwamen uit het Himalaya-gebergte

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie