Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Wordt kloonhondje Kunxun de nieuwe Sherlock Holmes?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt kloonhondje Kunxun de nieuwe Sherlock Holmes?

In China is onder veel belangstelling een speciale puppy voorgesteld. Kunxun is de eerste gekloonde Chinese hond die de politie in de strijd tegen criminaliteit moet gaan helpen.

China heeft zijn eerste gekloonde politiehond. Heeft dat zin?

De kloonmoeder van Kunxun, Huahuangma, wordt in de media als de 'Sherlock Holmes van de politiehonden' omschreven, omdat ze al veel politiezaken heeft helpen oplossen. De hoop is nu dat Kunxun het even goed gaat doen.

Het klonen van Huahuangma heeft ook een economische reden. Door het klonen van de allerbeste honden probeert de Chinese politie de hoge trainingskosten die aan minder goede politiehonden uitbesteed worden drastisch te verminderen.

Niet automatisch net zo goed

Is Kunxun nu automatisch net zo’n goede politiehond als Huahuangma, omdat ze een kloon is van haar moeder? "Nee", zegt Jack Windig, onderzoeker naar genetische diversiteit bij het Animal Breeding en Genomics Centrum aan de Universiteit Wageningen. "Ik was verbaasd toen ik dit las, want dat wat je traint in je leven, wordt niet vastgelegd in je DNA." Met andere woorden: juist wat Huahuangma allemaal had geleerd in haar leven, en wat haar zo’n goede politiehond maakte, dat wordt niet meegekloond.

Dat wil echter niet zeggen dat het klonen helemaal zinloos is: "Sommige eigenschappen zijn erfelijk. Een groot leervermogen bijvoorbeeld is gedeeltelijk erfelijk. En reukvermogen heeft een heel grote erfelijkheidscomponent. En reuk- en leervermogen zijn natuurlijk belangrijk voor een politiehond".

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie