Wetenschap & Techniek
EO

Vrouwen komen in bed al eeuwen tekort

foto: Vrouwelijke cupcakesfoto: Vrouwelijke cupcakes
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwen komen in bed al eeuwen tekort

Het is beroerd gesteld met de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, niet alleen in de boardroom, maar ook in de bedroom. Heteroseksuele vrouwen hebben namelijk veel minder vaak een orgasme dan hun mannelijke bedpartners. In dr Kelder en Co betoogt gynaecoloog Mieke Kerkhof dat de clitoris meer aandacht moet krijgen om de orgasmekloof te overbruggen.

Uit onderzoek blijkt dat maar 66 procent van de heteroseksuele vrouwen klaar komt, terwijl 95 procent van de mannen tussen de lakens het hoogtepunt bereikt. "Het is zo dat de man seks krijgt en de vrouw seks geeft", stelt Mieke Kerkhof. Deze instelling zorgt er volgens haar al generaties voor dat vrouwen aan het kortste eind trekken tussen de lakens.

"Vrouwen zouden veel meer moeten zeggen wat ze fijn vinden", concludeert Mieke Kerkhof. Zo komt de orgasmekloof onder lesbiennes nagenoeg niet voor: "Vrouwen onderling weten precies wat fijn is." Dat terwijl 10 procent van de heteroseksuele vrouwen zelfs pijn ondervindt door seks.

De jonge generatie

Het valt Mieke Kerkhof op dat seksualiteit moeilijk te bespreken valt, zeker binnen een relatie: "En daar zit het grote probleem, ik vind dat dat moet verbeteren. En dat kan alleen verbeteren als je heel vroeg goede uitleg krijgt."

Daar zit de crux: biologielessen zijn er niet op ingedeeld om het over de clitoris en het genot van een vrouw te hebben, stelt Mieke Kerkhof. "In feite is de clitoris een ingebouwde penis. Ook met een eikel, dat is het knopje dat te zien is en inwendig zitten dan de zwellichamen. Maar heel weinig mensen weten dat dat bestaat!"

Een gouden tip heeft Mieke wel om het percentage te verbeteren: "Welke leeftijd dan ook je moet altijd met elkaar blijven spelen"

De clítoris

Orgasmekloof

Vrijdag werd er in het programma in Dit is de Dag ook gekeken naar de orgasmekloof. Margje Fikse besprak met seksuoloog Yuri Ohlrichs van Kenniscentrum Rutgers en Cocky Drost hoe er iets aan die 'orgasmekloof' gedaan kan worden.Ook hier werd het gebrek aan kennis geconstateerd. Bij jongeren is er een gebrek aan kennis en onderwijs over hun lichaam, zo stelt Ohlrichs. "Op internet en in porno wordt vaak een stereotype beeld van seks gehandhaafd waarbij binnen vijf minuten gepenetreerd wordt en iedereen drie keer gillend klaarkomt. Dat is niet de realiteit." Veel vrouwen kunnen geen orgasme krijgen van penetratie.

Relatiecoach Cocky Drost komt de problematiek rond seks ook vaak tegen in haar praktijk. "Er zijn veel vrouwen die nog nooit een orgasme hebben gehad en zich niet bewust zijn wat zij te bieden hebben aan zichzelf. Maar je kan ook genieten van seks zonder orgasme." Ook Drost vindt dat er meer gepraat moet worden over deze thema's, niet alleen in onderwijs, maar ook in de media.

Glijmiddel

Beide deskundigen zijn niet te spreken over een 'orgasme-gel' waar een condoommerk mee adverteert. "Dat lijkt me iets voor luie mannen", vindt Cocky Drost. Seksuoloog Yuri Ohlrichs is er ook niet over te spreken. "Glijmiddel neemt de oorzaak van de pijn niet weg. Begin er niet aan in de eerste instantie, tenzij er een medische conditie is. Leer je eigen lijf kennen, en dat wordt vaak voor vrouwen tegengehouden."

Cocky Drost en Yuri Ohrlichs over de orgasmekloof

Ster advertentie
Ster advertentie