Wetenschap & Techniek
NOS

'Internationale afspraken nodig om volgende Pegasus-hack te voorkomen'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Internationale afspraken nodig om volgende Pegasus-hack te voorkomen'

Deze week werd bekend dat software van het Israëlische bedrijf NSO Group wordt gebruikt om wereldwijd journalisten, mensenrechtenactivisten en advocaten te hacken. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met cyber security deskundige Eward Driehuis over de Pegasus-hack.

Video niet beschikbaar

Malware

NSO Group maakt een zogeheten malware-programma met de naam Pegasus. Als een telefoon daarmee geïnfecteerd is, kunnen op afstand bestanden zoals foto's en mails worden binnengehaald. Ook kan de microfoon op afstand worden aangezet. Volgens NSO is de software uitsluitend bedoeld om criminelen en terroristen op te sporen en te schaduwen.

De klanten van NSO zijn inlichtingen- en opsporingsdiensten en legers in veertig landen, waaronder Rwanda, India, Bahrein, Saudi-Arabië en Azerbeidzjan. Volgens de media die over het lek publiceren, heeft ook de Hongaarse premier Viktor Orbán er gebruik van gemaakt. Onlangs werd bekend dat Pegasus door overheden wordt misbruikt om onder meer kritische journalisten, mensenrechtenactivisten en leden van de oppositie te bespioneren via geïnfecteerde smartphones.

Voorkomen

Wat moet er veranderen om vergelijkbare situaties met spionagesoftware te voorkomen? Volgens cyber security deskundige Eward Driehuis is het heel lastig om dit soort bedrijven ter verantwoording te roepen, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. 'Je moet varen op het moreel kompas van het bedrijf zelf, maar die lenen vaak het moreel kompas van de overheid van de landen waar het bedrijf is gevestigd. En die landen hebben weer hun eigen vrienden en vijanden.'

Volgens hem zijn er internationale afspraken nodig om dit soort aanvallen te voorkomen in de toekomst. 'Dat is verschrikkelijk lastig. De enige manier om zoiets grootschalig aan te pakken, is internationale conventies sluiten. Dat gaat echt om wereldpolitiek. We hebben ook afspraken over bijvoorbeeld het gebruik van gifgas wapens, hetzelfde zouden we moeten doen voor cyberwapens. Maar dat is ontzettend ingewikkeld.'

Hoe is een Pegasus-hack in de toekomst te voorkomen?

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie