Naar homepage
Buitenland

Amerikaans cyberbeveiligingsbedrijf slachtoffer hack
NOS

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaans cyberbeveiligingsbedrijf slachtoffer hack

Een cyberbeveiligingsbedrijf dat een reputatie heeft als een van het beste ter wereld is zelf slachtoffer geworden van een geraffineerde hackaanval. Het bedrijf, het Amerikaanse FireEye, heeft dat zelf naar buiten gebracht.

"Je ziet dat het dus iedereen kan overkomen als je aanvaller maar goed genoeg is. En daar lijkt het in dit geval wel op. Het waren heel geavanceerde aanvallers, als je FireEye mag geloven. Die heel veel maatregelen hebben genomen om hun voetsporen te wissen. Die ook heel veel moeite hebben moeten doen om binnen te komen, want bij zo'n bedrijf kom je niet zomaar binnen. Dan kijk je toch al vrij snel richting een buitenlandse overheid die dit zou hebben gedaan", zei tech-redacteur Joost Schellevis in het NOS Radio 1 Journaal.

Technieken niet eerder gezien

FireEye zegt dat het gaat om een zeer intelligente hackaanval waarbij gebruikgemaakt is van technieken die ze niet eerder hebben gezien. Volgens het bedrijf kan alleen een staat erachter zitten.

De hackers, volgens The New York Times vrijwel zeker Russen, maakten tools buit waarmee FireEye normaliter de beveiliging van zijn klanten op de proef stelt. Veel van die klanten zijn overigens overheidsinstanties. FireEye deed in het verleden onder meer onderzoek naar hackaanvallen op Amerikaanse autoriteiten die zich bezighouden met verkiezingen.

'Uitgevoerd in opdracht van een staat'

Het bedrijf heeft de FBI ingeschakeld, evenals partners zoals Microsoft. Ook de FBI is ervan overtuigd dat de aanval uitgevoerd is in opdracht van een staat.

FireEye heeft zijn klanten inmiddels voorzien van een reeks tegenmaatregelen om zichzelf te beschermen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie