Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Afvallen én scherper van geest: het effect van een maagverkleining

foto: Pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Afvallen én scherper van geest: het effect van een maagverkleining

Jongeren werden vorig jaar weer dikker, werd deze week bekend. Moeten we dan allemaal maar aan de maagverkleining? Dat maakt je slanker en scherper van geest, bleek eveneens deze week uit Nederlands onderzoek. Onderzoeker Amanda Kiliaan maant tot voorzichtigheid: een maagverkleining is alleen een oplossing voor een heel specifieke groep, stelt ze in de podcast Kennis & Co.

#4 - Slimmer met een kleinere maag? - Kennis & Co

De voordelen van een maagverkleining komen duidelijk naar voren uit het Nijmeegse onderzoek: "Mensen kunnen veel minder eten. Daardoor vielen ze binnen zes maanden dertig, en sommigen zelf tot vijftig kilo af", vertelt anatoom Amanda Kiliaan over haar studie. "Daardoor verdwijnt ook veel van het slechte, witte vet rond de organen, het buikvet."

En daar bleef het niet bij: "De bloeddruk ging omlaag, net als het cholesterol. Mensen werden ook minder depressief en gingen meer sporten. We vonden ook veel minder ontstekingsfactoren in hun bloed."

De doorbloeding van de hersenen werd eveneens beter. Vóór de studie was die doorbloeding bij de deelnemers onregelmatig, wat een teken is dat er iets mis is met de haarvaatjes in het brein. Dat wordt tegenwoordig gezien als een vroege indicatie voor ziektes als Parkinson en Alzheimer. Maar zie: na de maagverkleining verdween die onregelmatigheid geheel.

Betere concentratie

Dat zag je ook terug in allerlei aandachts- en concentratietestjes die de deelnemers deden, waarop ze duidelijk beter scoorden. Dat betekent niet dat hun IQ omhoog ging, maar hun focus en concentratie werd wel beter. Ze werden scherper van geest.

Die verbetering bleef doorgaan nadat hun gewicht stabiliseerde: twee jaar na de maagverkleining scoorden ze nog beter op de cognitieve testjes dan na een half jaar. "Dat komt ook omdat deze mensen meer zijn gaan sporten en minder depressief zijn. Waarschijnlijk zitten ze gewoon beter in hun vel. Maar dat gaan we nog verder onderzoeken."

Buikpijn en vitaminetekort

Imposante resultaten, kortom. Moeten we dan allemaal maar een maagverkleining nemen? Geen goed idee, vindt Kiliaan: "Ik ben daar voorzichtig in. Het blijft een operatie, met alle risico's van dien. Bovendien moet je daarna je leven lang vitamines blijven slikken, omdat de darm en de maag die minder opnemen. Sommige mensen krijgen onbestemde buikpijnen, en de darmflora verandert ook. Dat zijn we nog aan het onderzoeken, maar die veranderingen lijken niet alleen maar positief."

De maagverkleining lijkt dus alleen geschikt voor een kleine groep mensen die al langere tijd ernstig overgewicht heeft. Tegelijkertijd worden we met z'n allen steeds dikker en vinden we afvallen ontzettend moeilijk. Wat te doen? "Ik hoop met dit onderzoek niet alleen onderliggende mechanismen te ontdekken, die weer tot behandelingen kunnen leiden. Ik hoop mensen ook bewuster te maken van wat obesitas teweeg brengt. Dat is algemeen bekend, maar het kan niet vaak genoeg verteld worden."

Gerelateerde podcast

Kennis & Co

Kennis & Co

Podcast Kennis & Co

Hoe kwam wetenschap in het nieuws deze week, hoe werd het gebracht, en wat viel eraan op? En wat gebeurde er in de wetenschap dat níet in het nieuws kwam, maar toch de moeite waard is om te weten?

Wetenschapsjournalist Jop de Vrieze neemt samen met side-kicks Josta Bosma, Bouwe van Straten en Rob Ramaker de need to knows en nice to knows door in de podcast Kennis & Co. Zij volgen als wetenschapsredacteuren op de NOS nieuwsvloer het nieuws op de voet en nodigen onderzoekers uit die aan de frontlinie staan.

Luister Kennis & Co hier

Ster advertentie
Ster advertentie