Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Podcast Kennis & Co: Mogen we de diepzee slopen voor onze autobatterijen?

foto: GEOmar
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast Kennis & Co: Mogen we de diepzee slopen voor onze autobatterijen?

Diep in de oceaan zijn de afgelopen jaren vijfduizend nieuwe diersoorten ontdekt. Wetenschappers ontdekten de dieren op de oceaanbodem tussen Hawaii en Mexico. Het is een belangrijk gebied, omdat op de zeebodem waardevolle grondstoffen liggen. Bedrijven staan klaar om die op te gaan vissen. Diepzee ecoloog Sabine Gollner van het NIOZ vertelt in de podcast Kennis en Co of dit een goed idee is.

#3 - Mogen we de diepzee slopen voor onze autobatterijen? - Kennis & Co

Vijfduizend nieuwe soorten lijkt een groot aantal, maar ecologen weten van slechts tien procent welke dieren het zijn. Wetenschappers roepen daarom op om snel meer kennis te krijgen over het ecosysteem van het gebied, om een afgewogen keuze te maken over de diepzeemijnbouw.

Diepzee ecoloog Sabine Gollner is zelf op expeditie geweest naar het diepzee gebied. In Kennis & Co vertelt ze over de waardevolle metalen en grondstoffen die daar op de bodem liggen, de stoffen die we nodig hebben voor batterijen of telefoons. "Op de bodem liggen in dit gebied relatief veel mangaanknollen. Dit is een soort steen ter grote van een aardappel waar metalen op zijn neergeslagen. Ze zijn miljoenen jaren oud."

Die mangaanknollen willen bedrijven opvissen. Volgens Gollner moeten we eerst een goed beeld krijgen van het leven en het ecosysteem in de diepzee, voordat diepzeemijnbouw daadwerkelijk kan plaatsvinden.

#3 - Mogen we de diepzee slopen voor onze autobatterijen? - Kennis & Co

Kennis & Co is de wetenschapspodcast van de NOS en NTR. Wetenschapsjournalist Jop de Vrieze praat je daarin wekelijks bij over het belangrijkste en leukste nieuws uit de wetenschap. Met elke week een wetenschapper te gast die een belangrijke wetenschappelijke ontwikkeling belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie