Wetenschap & Techniek
NOSNTR

'Om de grootste problemen op te lossen, moet je het allerkleinste te begrijpen'

foto: Science/Bert Weckhuysen
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Om de grootste problemen op te lossen, moet je het allerkleinste te begrijpen'

Naar atomen kijken om het klimaatprobleem te helpen oplossen: dat is wat scheikundige Bert Weckhuysen doet. In de nieuwe podcast Kennis & Co vertelt hij over een nieuwe studie waarin hij dat in praktijk brengt.

#1 - CO2 omzetten in onschadelijke stoffen - Kennis & Co

Koolstofdioxide, dat zou je het liefst willen omzetten in andere stoffen om het klimaatprobleem aan te pakken. Scheikundige Bert Weckhuysen, deze week te gast in Kennis & Co, heeft een manier gevonden om CO2 efficiënter om te zetten.

Wat je voor dat proces nodig hebt, is een katalysator. "Een katalysator is een stof die en reactie versnelt", legt Weckhuysen uit. "Je kunt er chemische processen veel efficiënter mee laten verlopen." Tot nu toe werden dat principe meestal toegepast op fossiele grondstoffen: aardolie, steenkool, aardgas. "Wat we nu proberen te doen, is hernieuwbaar werken. Dus van een afvalstroom een nieuw product maken. Dat is het circulaire, duurzame denken."

Elk atoom in beeld

In een nieuwe studie in het blad Science heeft Weckhuysen samen met Antwerpse collega’s gekeken naar een katalysator waarmee je CO2 kunt omzetten. Door met de temperatuur te spelen, hebben ze dat proces efficiënter kunnen laten verlopen. En dat niet alleen: ze hebben dat proces ook nog eens op het niveau van atomen in beeld gebracht. Hieronder zie je hoe kleine nikkeldeeltjes op een draagmateriaal zijn gezet, bestaande uit titaandioxide.

De katalysator voor het omzetten van CO2

Copyright: Bert Weckhuysen et al.

Door de temperatuur te verhogen, verloopt dit proces niet alleen efficiënter, maar kun je er ook verschillende eindproducten mee maken. Op kleine schaal wordt dit soort installaties al uitgeprobeerd. ‘Die zijn nog niet klaar voor toepassing in de praktijk, maar ik ben wel optimistisch dat we over tien tot vijftien jaar vergelijkbare installaties zullen kunnen gebruiken’.

Wil je meer weten over deze studie en over het circulaire denken? Luister dan naar de hele eerste aflevering van Kennis & Co. Dan hoor je meteen hoe je stem op Venus klinkt, en waarom hamerhaaien hun adem inhouden als ze diep duiken.

#1 - CO2 omzetten in onschadelijke stoffen - Kennis & Co

Kennis & Co is de wetenschapspodcast van de NOS en NTR. Wetenschapsjournalist Jop de Vrieze praat je daarin wekelijks bij over het belangrijkste en leukste nieuws uit de wetenschap. Met elke week een wetenschapper te gast die een belangrijke wetenschappelijke ontwikkeling belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie