De rat rukt op in Nederland, en daarmee de ziekte van Weil
- Nieuws
- De rat rukt op in Nederland, en daarmee de ziekte van Weil
[NTR] Het aantal meldingen van rattenoverlast in Nederlandse gemeenten is nog nooit zo hoog geweest. Bovendien is de ziekte van Weil, een ernstige infectieziekte overgebracht door de bruine rat, terug van weggeweest. De rat lijkt bezig aan een opmars en de bestrijding van het dier is ingewikkeld. Een aanzienlijk deel van de ratten is resistent geworden tegen rattengif. Wetenschappers zullen nieuwe manieren moeten zoeken om de rat te bestrijden.
"Eén zieke zwemmer kan toeval zijn, maar bij twee of drie gevallen is er meer aan de hand," zegt Rudy Hartskeerl in De Kennis van Nu (NTR) over de triatleten die vorige maand de ziekte van Weil opliepen in de Kromme Rijn. Hartskeerl, een internationaal expert op het gebied van deze ernstige ziekte, is verbaasd dat er geen waarschuwingsborden bij het water staan.
Hij woont zelf aan de Kromme Rijn en ziet regelmatig mensen het water inspringen. Zwemmers moeten volgens hem door de autoriteiten gewezen worden op de mogelijke risico’s. Met het mooie nazomerweer wordt er weer volop in open water gezwommen, maar volgens Hartskeerl is het beter om de rest van de nazomer de Kromme Rijn te mijden.
Warmer klimaat
Er is een opmerkelijk snelle toename van de ziekte van Weil in Nederland. Bovendien is er een snelle groei van de rattenpopulatie. De twee lijken verband te houden met elkaar. De bacteriën die de ziekte van Weil veroorzaken, zogenaamde leptospiren, komen via de urine van ratten in het oppervlaktewater terecht en kunnen vervolgens via de mond, neus, ogen of wondjes binnendringen. Ook andere zoogdieren kunnen de ziekmakende leptospiren bij zich dragen en uitscheiden in het water.
De ziekte kan bij de mens leiden tot verlies van lever- en nierfuncties, hersenvliesontsteking, longbloedingen en in een aantal gevallen de dood. Volgens Hartskeerl zorgt het opwarmende klimaat in Nederland ervoor dat ratten makkelijker kunnen overwinteren en dat hun uitgescheiden bacteriën langer overleven in open water. Hij roept in het programma dan ook op tot alertheid. "Als iemand bij de huisarts komt na het zwemmen, moet de huisarts alert zijn op het feit dat het om Weil kan gaan."
Ratterdam
In Rotterdam laten de ratten zich overdag zien in stadsparken en tuinen, op straat en zelfs in de keuken. In de havenstad zijn de bewoners bezorgd over de grote hoeveelheden ratten en daarom bedachten zij een plan dat ervoor moet zorgen dat de stad niet langzaam verandert in ‘Ratterdam’. Bijna 50 procent van alle bruine ratten draagt de ziekte van Weil bij zich. Reden voor Wageningen University om onderzoek te doen naar de bruine rat. In De Kennis van Nu binnenkort meer over dit onderzoek.
De Kennis van Nu over de oprukkende rat: donderdag 22 september, 19.20 uur, NPO 2.