Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Het gaat goed met otter in ons land

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het gaat goed met otter in ons land

Er zijn steeds meer otters in ons land, en hun populatie spreidt zich steeds verder uit. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit. En dat is bijzonder, want in 1988 was het beestje uitgestorven in Nederland.

Het gaat goed met 'het luipaard van de Nederlandse moerassen': de otter


Inmiddels leven er ongeveer 360 otters in Nederland. Ze zitten vooral in het noorden van het land, maar zijn in kleinere aantallen ook verder naar het westen getrokken. Dat weten we dankzij vrijwilligers die natuurgebieden afstruinen op zoek naar sporen van de beesten.

Nieuws en Co ging samen met Hans Blom, vrijwilliger van de Zoogdiervereniging Nederland, op zoek naar otters bij de Nieuwkoopse Plassen.

Luipaard van onze veenweiden

In het afgelopen jaar is de otterpopulatie in Nederland met maar liefst 20% gegroeid, vertelt Blom. "En als het met de otter goed gaat, zegt dat ook iets over de natuur." Een groeiende otterpopulatie wijst namelijk op een goede waterkwaliteit en voldoende plekken waar de dieren een nestje kunnen maken.

Bovendien is het een aanwijzing dat er genoeg andere dieren zijn voor de otter om te eten, zoals kleine visjes. De otter, door Blom ook wel het 'luipaard van de veenweiden' genoemd, is namelijk een toppredator en staat bovenaan de voedselpiramide.

Oost-Duitse otter in Nederland

Uit genetisch onderzoek weten we trouwens dat otters enorme afstanden kunnen afleggen, vertelt Blom. De 100 kilometer van Overijssel naar de Nieuwkoopse Plassen hebben ze al overbrugd.

Er is zelfs een geval bekend van een otter die helemaal vanuit het oosten van Duitsland naar West-Nederland is gekomen. Zo verspreidt de populatie zich dus niet alleen binnen Nederland, maar ook over onze landsgrenzen heen.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie