Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Lego overleeft eeuwenlang in oceanen

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Lego overleeft eeuwenlang in oceanen

Legoblokjes houden het honderden jaren uit in de oceanen, blijkt uit een nieuwe studie. Pas na 100 tot 1.300 jaar zijn de blokjes geheel verweerd.

Dat blijkt uit grondig onderzoek van legoblokjes die de afgelopen tien jaar zijn aangespoeld op Britse stranden, en verzameld door vrijwilligersorganisaties. Wetenschappers vergeleken die blokjes met dezelfde blokjes in originele staat. Daarbij letten ze op het vuil op de blokjes, maar ook naar het verlies van kleurpigment, barstjes en het verdwijnen van stukjes plastic door verwering, schrijven ze in het vakblad Environmental Pollution.

Copyright: Enivonmental Pollution


Ze wasten en wogen de blokjes en haalden ze door een spectrometer om de chemische samenstelling vast te stellen. Ook vergeleken ze de blokjes met een uitgebreid archief van originele legoblokjes. Zo konden de wetenschappers berekenen hoe lang het zou duren tot de blokjes totaal zouden zijn verweerd: 100 tot 1300 jaar dus. Die grote marge heeft te maken met onzekerheden in de studie, maar ook met de grote variëteit in legoblokjes.

De onderzoekers hadden wel verwacht dat de blokjes 'duurzaam' waren - daar staat het speelgoed ook om bekend en hoofdonderzoeker Andrew Turner bestudeert al veel langer afval uit oceanen. Toch waren ze verrast dat de plastic blokjes het zo lang uithouden. De studie maakt duidelijk dat we voorzichtig moeten omspringen met plastic waren, benadrukken de onderzoekers.

In totaal zijn er zo'n 400 miljard legoblokjes op aarde, kun je op veel sites lezen. Elk jaar zou Lego er 19 miljard produceren. Maar die getallen circuleren al sinds 2008, dus het zullen er zeker meer zijn.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie