Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

KWF Kankerbestrijding: 'Tientallen miljoenen euro's misgelopen door corona'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. KWF Kankerbestrijding: 'Tientallen miljoenen euro's misgelopen door corona'

Doordat talloze acties niet door konden gaan vanwege corona, is KWF Kankerbestrijding "tientallen miljoenen euro’s" misgelopen. Dat zegt directeur Carla van Gils bij Spraakmakers.

Grote sportacties gingen niet door

Grote (sport)acties brengen doorgaans flinke bedragen in het laatje van de stichting die zich inzet voor de bestrijding van kanker door middel van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting en patiëntenondersteuning. Evenementen zoals de Alpe d'HuZes en de Elfstedentocht van Maarten van der Weijden brengen al snel 20 miljoen euro op jaarbasis binnen, aldus directeur Carla van Gils.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onderzoeken geschrapt

Vorig jaar schrapte KWF een complete ronde onderzoeksfinanciering van 40 miljoen euro. "Er kwam dus veel minder binnen", geeft Van Gils, die sinds juni directeur is van KWF, als reden voor die beslissing. "Daarbij was er op dat moment veel onduidelijk. We waren dus erg voorzichtig zodat we ook in de toekomst kunnen blijven investeren.”

Anderzijds lagen door het uitbreken van de pandemie veel onderzoeken in het medische veld stil. "Bijna 90 procent van de KWF-onderzoeken hebben kort of lang stilgelegen." Volgens Van Gils waren veel laboratoria gesloten en werden wetenschappers naar huis gestuurd om thuis online verder te werken. "In het laboratorium kon je op dat moment dus geen onderzoek doen."

Gevolgen voor de patiënten

Concreet betekent deze vertraging dat de resultaten van de onderzoeken later bij de patiënten terechtkomen. Doordat kankerpatiënten alleen voor de hoogstnoodzakelijke behandelingen naar het ziekenhuis kwamen, konden veel onderzoekers ook geen patiënten uitnodigen om mee te doen aan onderzoek.

Dat heeft volgens Van Gils - die haar functie als directeur combineert met haar werk als hoogleraar klinische epidemiologie van kanker in het UMC Utrecht - ook nu nog gevolgen, omdat dit onderzoek niet zomaar opgestart kan worden. "Het houdt in dat je soms eigenlijk opnieuw moet beginnen en een nieuwe patiëntengroep moet uitnodigen." Volgens de directeur is het het verlies dus nog veel groter dan je nu in de getallen van KWF terugziet.

Nederland staat op tegen kanker

Vanavond zendt NPO1 de jaarlijkse tv-show van KWF Kankerbestrijding Nederland staat op tegen kanker uit. Vorig jaar leverde de avond meer dan 20.000 nieuwe donateurs op. Van Gils: "Ik zou dat graag weer bereiken, want we moeten een inhaalslag maken en vooruitkijken naar de toekomst."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie