Wetenschap & Techniek
MAX

Omstreden dierennamen soms moeilijk te veranderen

foto: Universiteit van Leicesterfoto: Universiteit van Leicester
  1. Nieuwschevron right
  2. Omstreden dierennamen soms moeilijk te veranderen

De bekende Britse bioloog en tv-presentator David Attenborough krijgt opnieuw een dier naar zich vernoemd. Het oudste fossiel van een roofdier krijgt de naam Auroralumina Attenboroughii. Maar er zijn ook dieren met een naam die verwijst naar historische figuren die nogal omstreden zijn. Denk aan de Hitlerkever of de Mussolinivlieg. En die namen worden niet zomaar veranderd.

Bijzondere dierennamen, zoals Hitlerkever, niet makkelijk te veranderen

Een ontdekker van een nieuwe diersoort zal het niet snel naar zichzelf vernoemen. Dat is echt 'not done', zegt bioloog Luc Hoogenstein. Vaak worden nieuwe diersoorten daarom vernoemd naar het gebied waar ze gevonden zijn, de familie van dieren waartoe ze behoren of naar mensen voor wie de ontdekker ontzag heeft. "Vaak zijn dat mensen die iets voor de natuur of de wetenschap gedaan hebben. Zo is een waterkever naar Leonardo DiCaprio vernoemd, omdat hij veel doet voor het behoud van de natuur. Ook astronaut André Kuipers heeft een 'eigen' waterkever, vanwege zijn inzet tegen klimaatverandering", vertelt Hoogenstein. Ook Donald Trump heeft een dier naar zich vernoemd gekregen. Een nachtvlinder met een grote, blonde kuif en... een klein geslachtdeel.

Hitlerkever

Maar er zijn dus ook dieren die een naam dragen die verwijst naar omstreden historische figuren. Denk aan de hitlerkever (Anophthalmus hitleri). Er is een internationale commissie die de namen van dieren bijhoudt. En alleen als iemand echt gegronde bezwaren heeft, kan de wetenschappelijke naam veranderd worden. Omdat de naam van de Hitlerkever voldoet aan alle vereisten, zal de naam ook niet meer veranderd worden. En Hoogenstein geeft nog een voorbeeld: "de McCowns ijsgors, een vogeltje. Die is vernoemd naar een Amerikaanse generaal die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog verantwoordelijk was voor een genocide. Lang wilde de commissie de naam niet wijzigen. Pas tijdens de Black Lives Matter-protesten en na veel kritiek werd de naam van het vogeltje aangepast."

Ook in Nederland zijn er dieren die in de loop van de tijd anders zijn gaan heten, vertelt Hoogenstein: "Zo heet de Vlaamsche Gaai tegenwoordig alleen nog Gaai, want het dier heeft verder niets met Vlaanderen te maken. En het Winterkoninkje heet tegenwoordig de Winterkoning, want de commissie vond het verkleinwoordje niet nodig. Maar ik denk niet dat vogelliefhebbers het vogeltje nu bij de nieuwe naam zullen noemen."

Wetenschappelijke namen van dieren niet makkelijk te veranderen

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie