Wetenschap & Techniek
NTR

Vrouwelijke managers slapen beter in landen met meer gendergelijkheid

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwelijke managers slapen beter in landen met meer gendergelijkheid

Vrouwen in een managementfunctie hebben een betere nachtrust in landen waar een grotere gelijkheid tussen genders. Mannelijke managers slapen juist beter in landen waar het economisch voor de wind gaat.

Gemiddeld genomen slapen mensen in leidinggevende functies slechter dan mensen in lagere functies, blijkt uit het onderzoek. Maar de vrouwelijke managers ervoeren minder rusteloosheid in hun slaap als ze in een land woonden met een grotere gendergelijkheid, zoals een van de Scandinavische landen.

Die betere slaap in landen met een grotere gendergelijkheid vonden de onderzoekers trouwens in mindere mate voor alle mensen, ook mannen en mensen met een lagere functie. Maar voor mannelijke managers vonden ze vooral een link met de economische productiviteit van een land, uitgedrukt in het bruto nationaal product (BNP).

Dat blijkt uit een onderzoek onder 27.616 mensen tussen de 25 en 64 jaar uit 29 Europese landen. Die moesten onder meer aangeven welk werk ze deden en of ze de de afgelopen week rusteloosheid hadden ervaren in hun slaap. Voor het vaststellen van de genderkloof per land maakten de wetenschappers gebruik van gegevens van de Verenigde Naties.

Zoals bij zoveel van dit soort onderzoeken gaat het hier om een correlatie, niet om een oorzakelijk verband. Maar het lijkt er wel op dat gendergelijkheid in ieder geval een deel van de verklaring is voor de betere nachtrust van vrouwelijke managers, net zoals economische welvaart dat is voor de betere nachtrust onder mannen.

Gerelateerd:

Slapen

Hoeveel uur slaap heb je nodig per nacht? Dat hangt onder meer af van je leeftijd, je DNA en je niveau van inspanning overdag. NPO Kennis legt het uit in woord en beeld.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie