Wetenschap & Techniek
NOSNTR

NPO Radio1 zoekt mooie fietsverhalen

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. NPO Radio1 zoekt mooie fietsverhalen

Het is al een traditie geworden; de jaarlijkse fietsuitzending van NPO Radio 1. Het live radioprogramma over de trends en ontwikkelingen in het gewone fietsen is dit jaar op zaterdagavond 4 januari 2020 van 19.00 tot 22.00 uur. En daarvoor zijn we op zoek naar jouw mooiste fietsverhalen.

Op zaterdagavond 4 januari 2020 maakt fietsjournalist Jeroen Dirks samen met onder andere hoogleraar urban mobility Marco te Brömmelstroet de balans op in het live programma Fietsend het jaar in. Te gast zijn onder andere minister Stientje van Veldhoven, historicus Ruth Oldenziel, Arjan de Vries van de Wielersportbond, hoogleraar Revalidatieonderzoek Thomas Janssen en fietsfitter Bart Hendriks.

NPORadio1 zoekt mooie fietsverhalen

Heb jij een mooi fietsverhaal? Iets spannends, ontroerends of bijzonders? Boos over je mede-weggebruikers? Blij met de strooidienst? Toch wat bang om de drukke weg op te gaan? Laat het ons weten! Mail het naar dirks.jeroen@gmail.com. Schrijf je telefoonnummer erbij, zodat we je kunnen bellen. Wie weet kom jij dan op 4 januari in de uitzending!

Nederland is en blijft het fietsland bij uitstek. Nergens anders is op de fiets naar school of werk zo vanzelfsprekend als bij ons. Maar dat wil niet zeggen dat alles bij het oude blijft. Een greep uit de trends die in het programma voorbij zullen komen:

  • Vanaf 1 januari 2020 bestaat de mogelijkheid om een fiets te leasen.
  • Na een wat aarzelend begin is de elektrische fiets nu écht doorgebroken en zelfs bij pubers heel gewoon. Maar wat doet die e-bike met onze lichamen?
  • Op sommige plekken, en niet alleen in de stad, is het zo druk met fietsers dat onorthodoxe maatregelen worden genomen: wielrenners - ook wel bekend als Middle Aged Men in Lycra (MAMILs) - moeten gaan omrijden.
  • Het Klimaatakkoord leidt tot extra investeringen in het fietsverkeer. Al had de overheid wat ons betreft best nog een tandje mogen bijschakelen - de fiets is immers het meest milieuvriendelijke vervoermiddel ter wereld.
  • De fiets is steeds bepalender voor de stedenbouw. In de binnenstad is de auto het aan het verliezen, kopte Algemeen Dagblad onlangs. Maar blijft dat zo?

In het programma speelt de Britse soul-folkzanger Jonathan Jeremiah live vier nummers met een strijkkwartet van Amsterdam Sinfonietta. De presentatie is in handen van Jeroen Dirks, samen met co-host Mirthe van der Drift.

Je kunt de uitzending met het live-optreden van Jonathan Jeremiah bijwonen door een mail te sturen naar dirks.jeroen@gmail.com. Er is plek voor circa 10 bezoekers.

Fietsend het jaar in
Zaterdag 4 januari, 19.00 - 22.00 uur

Krijg jij niet snel genoeg van fietsen? Luister dan naar onze podcast over fietsen, De Spaak.

Nieuwe podcast De Spaak

Ster advertentie
Ster advertentie