Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Dit kleine wolfje haalt graag even een bal voor je op

foto: Christina Hansen Wheatfoto: Christina Hansen Wheat
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit kleine wolfje haalt graag even een bal voor je op

Van honden wisten we het al, maar ook wolven vinden het leuk om een bal of stok voor je op te halen. Opmerkelijk, want daarvoor moet de wolf de intenties van een mens begrijpen.

We dachten tot nu toe dat honden dat pas leerden nadat ze door de mens waren getemd. De onderzoekers ontdekten dit bijzondere gedrag toevallig tijdens een studie naar wolvenpuppies, schrijven ze in het vakblad iScience. De acht weken oude puppies toonden spontaan interesse in een bal, en na enige aanmoediging brachten ze die terug naar een mens. Hieronder zie je puppy Sting aan het werk.

Wolvenpuppy Sting haalt de bal op

Video niet beschikbaar

Een bal terugbrengen lijkt misschien een eenvoudige handeling, maar schijn bedriegt. Het wolfje moet namelijk in staat zijn om de bedoelingen van een andere soort - een mens - te doorzien. Hij moet snappen dat de mens de bal terug wil, met misschien wel de bedoeling om de bal opnieuw te gooien. Leuk! Nog een keer! Tot nu toe dacht men dat dit vermogen pas bij honden is ontstaan, nadat mensen zo'n 15.000 jaar geleden begonnen met het temmen van wolven.

Nieuw boek over het gedrag van de wolf: wat moet je eigenlijk doen als je er een tegenkomt?

Hoofdonderzoeker Christina Hansen Wheat zegt dat ze kippenvel kreeg toen ze de eerste keer een puppy de bal zag terugbrengen, zo onverwacht was het. Ze realiseerde zich ook onmiddellijk wat de consequenties waren: mensen hebben de neiging tot dit gedrag vroeger waarschijnlijk gebruikt om wolven te temmen en tot huisdier te maken.

Hansen Wheat gaat de resultaten van haar onderzoek de komende tijd verder onder de loep nemen, om de verschillen en overeenkomsten tussen honden en wolven nog beter in kaart te brengen.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie