Wetenschap & Techniek

‘Mazelen is geen onschuldige kinderziekte’

NTRNOS
foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Mazelen is geen onschuldige kinderziekte’

Vaccinatie tegen mazelen is belangrijk, want het is geen onschuldige kinderziekte. Dat zegt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM vandaag in Nieuws en Co. Hij reageert op de recente uitbraken van de ziekte in Europa en de VS.

Het RIVM heeft dit jaar tot nu toe 18 gevallen van mazelen geregistreerd. In 2018 was er in het hele jaar sprake van 24 gevallen. Van Dissel constateert dat de vaccinatiegraad in Nederland nog een van de hoogste in Europa is. “Veel besmettingen zijn te herleiden tot mensen van elders. Meer landen om ons heen (waaronder Roemenië, Italië en Frankrijk, red.) hebben een mazelenuitbraak, aangezien daar een lagere vaccinatiegraad is.”

Niet te vroeg juichen

Waakzaamheid blijft geboden. “De VS is een mooi voorbeeld. Dat land dacht van de mazelen af te zijn, en werd zelfs mazelenvrij verklaard. Nu kent het land weer zo’n 460 tot 470 gevallen van mazelen.”

Zo’n uitbraak hoeft niet van buiten te komen. “We hebben ook al uitbraken gehad in de Bible Belt. Als er niet genoeg mensen zijn gevaccineerd, kan de ziekte zich hier ook verspreiden. En mazelen is geen onschuldige kinderziekte.”

Op dit moment schat het RIVM het risico nog niet al te hoog in. Maar de dreiging is nog niet weg, waarschuwt Van Dissel: “Als we de vaccinatiegraad laten dalen, gaan we hier weer meer mee te maken krijgen”.

Eerder leek ook een docent in Zoetermeer mazelen te hebben. Dat lijkt toch niet het geval te zijn, hoewel er dinsdag pas definitief uitsluitsel is.

Veel mensen maken zich zorgen over de risico's van vaccineren. Zijn vaccinaties inderdaad gevaarlijk? Lees verder op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie