Wetenschap & Techniek

Vallen vrouwen in hun meest vruchtbare dagen op macho’s?

NTRNOS
foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Vallen vrouwen in hun meest vruchtbare dagen op macho’s?

Je hoort vaak dat (hetero-)vrouwen rond hun eisprong op macho’s vallen. In de rest van hun cyclus zouden ze juist een voorkeur hebben voor zorgzame mannen. Maar is dat echt zo? Een groot nieuw onderzoek vond er in ieder geval geen bewijs voor.

Het is een populaire theorie: rond de eisprong voelen vrouwen zich aangetrokken tot mannelijke mannen, die met hun sterke immuunsysteem de meest geschikte partner zijn om zich mee voort te planten. En op de minder vruchtbare dagen van de menstruatiecyclus vallen ze juist op meer zorgzame types, die betrouwbaar zijn en goed voor de kinderen kunnen zorgen.

Geen bewijs gevonden

Dat zou te maken hebben met hormoonschommelingen tijdens de menstruatiecyclus. Ook het slikken van de anticonceptiepil, waardoor de hormoonspiegel verandert, zou de partnerkeuze van vrouwen beïnvloeden.

Het klinkt misschien logisch allemaal, maar een groot nieuw onderzoek zet de theorie – die toch al omstreden was – op losse schroeven. Onderzoekers verzamelden data van bijna 600 vrouwen, maar vonden geen bewijs.

Hoe is dit onderzoek gedaan?

De onderzoekers bepaalden de hormoonwaarden van de proefpersonen door hun speeksel te analyseren. Op verschillende momenten in hun menstruatiecyclus kregen de vrouwen twee afbeeldingen van dezelfde man te zien, en moesten ze aangeven wie ze zouden kiezen voor een korte- of langetermijnrelatie. De foto’s waren zo bewerkt dat er steeds een meer mannelijke en een meer vrouwelijke variant was van hetzelfde gezicht.

Macho’s voor de korte termijn

De onderzoekers ontdekten wel dat vrouwen voor een korte relatie de voorkeur geven aan mannen met meer mannelijke kenmerken. "Wanneer vrouwen gevraagd wordt een man te kiezen voor de kortetermijnrelatie, maken ze een andere keuze dan voor de lange termijn", licht de Utrechtse neurowetenschapper Estrella Montoya (niet betrokken bij het onderzoek) toe in Nieuws en Co.

Maar die voorkeur bleek niet samen te hangen met de menstruatiecyclus. En ook voor de vermeende invloed van de anticonceptiepil op de partnerkeuze was geen bewijs te vinden. "Ik denk dat deze studie laat zien dat er óf geen verband is tussen hormonen en partnerkeuze, óf dat dat verband heel erg subtiel is", concludeert Montoya.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie