Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Oud-presentator Nieuws en Co Petra Grijzen duikt in de wetenschap

foto: NTRfoto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-presentator Nieuws en Co Petra Grijzen duikt in de wetenschap

Oud-presentator Nieuws en Co Petra Grijzen duikt vanaf woensdagavond elke week in de wetenschap achter het nieuws, in het nieuwe NPO2-programma Atlas.

Elke week schuiven om 20.30 uur drie gasten aan bij Petra Grijzen om hun licht te laten schijnen over actuele gebeurtenissen in de wereld. Daarnaast is maandelijks wiskundige Ionica Smeets van de partij om cijfers en grafieken uit de wetenschap te duiden, en Robbert Dijkgraaf komt langs om een update te geven over de stand van zaken in de wetenschap. Verwacht verder zowel lange als korte reportages. Zoals deze:

Slapen tijdens de pandemie: Lieven Scheire onderzoekt hoe onze biologische klok werkt.

Pandemie

"Atlas moet een plek worden waar wetenschappers hun verhaal kwijt kunnen, zonder dat ze na de eerste zin al worden onderbroken met de 'Maar wat kunnen we daar dan mee'-vraag," aldus Gerda Bosman, hoofdredacteur wetenschap van de NTR. Wat niet wil zeggen dat het een programma voor wetenschappers is. "Onze redenering was: je moet aansluiten bij de belevingswereld van mensen die niet in eerste instantie in wetenschap zijn geïnteresseerd, maar dat wel zouden zijn als het aansluit op hun belevingswereld." De ideale plek dus om verslag te doen van, pakweg, een wereldwijde pandemie. "Het zou natuurlijk mooi zijn geweest als we er vorig jaar al waren, maar ik denk dat we dit jaar ook genoeg te doen zullen hebben."

Qua presentator, en ook qua formule, lijkt het programma wel iets weg te hebben van Nieuwsuur, maar wij kunnen ons eigenlijk geen ander programma voor de geest halen waarin de actualiteit primair vanuit wetenschappelijk perspectief wordt geduid. En hoewel de gebeurtenissen van de afgelopen dagen de belangrijkste inspiratiebron zijn, zullen veel van de onderwerpen een link krijgen met langlopende trends.

Thuisonderwijs

"Het recente uitzonderlijke pak sneeuw in Spanje bijvoorbeeld is snel weer gesmolten", aldus Bosman. "Maar het fenomeen van extreem weer door klimaatverandering zal nog lang op de agenda blijven staan." Wat voor soort onderwerpen passeren er nog meer tijdens de vergaderingen van de Atlas-redactie? "Neem thuisonderwijs. Waarom is dat zo moeilijk? Daar zouden we dan naar kunnen kijken met een iemand die alles weet van hersenontwikkeling, of met een aandachtsexpert. Want thuis vallen alle rituelen weg die je op school hebt, en zo’n beeldscherm leidt op alle mogelijke manieren af."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie