Wetenschap & Techniek
AVROTROS

'Kankerverwekkende rook barbecue komt op meerdere manieren je lichaam binnen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kankerverwekkende rook barbecue komt op meerdere manieren je lichaam binnen'

Rook van de barbecue blijkt op meerdere manieren je lichaam binnen te komen. Dat geldt daarmee ook voor de bewezen kankerverwekkende stoffen in barbecuerook. Niet alleen door inademing, maar naar nu blijkt komen de stoffen ook via de huid ons lichaam binnen. Dat stellen onderzoekers van de Jihan University in China in het tijdschrift Environmental Science & Technology. "Deze informatie is nieuw en relevant voor de gezondheid", vertelt hoogleraar toxicologie Martin van den Berg.

BBQ-rook gevaarlijker dan gedacht

Door het roosteren van vlees, groente of vis ontstaan chemische verbindingen die, ondanks dat ze een extra smaak geven, schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit zijn de zogenaamde PAKs, ofwel polycyclische aromatische koolwaterstoffen. PAK’s ontstaan als organisch materiaal verbrandt bij hoge temperaturen. Deze verbindingen zitten niet alleen in eten, maar ook in barbecuerook. Je kunt ze dus ook binnenkrijgen via de inademing van barbecuerook én via de huid. De stoffen zijn gelinkt aan long-, blaas- en huidkanker.

Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum, geeft toe verrast te zijn door de nieuwe uitkomsten. "De informatie over de kankerverwekkende stoffen is niet nieuw, maar de route is groter dan we dachten." Daarmee doelt Van der Vossen op de manieren waarop we de stoffen binnenkrijgen.

Urine

De Chinese onderzoekers deden een proef met jonge mannen rond een barbecue in de open lucht. Ze werden ingedeeld in drie groepen, waarvan één groep voedsel van de barbecue at. De andere twee groepen zaten wel rond de barbecue, maar aten niks. Een van deze twee groepen droeg een luchtdicht masker met perslucht en werd zo alleen via de huid blootgesteld aan de rook. Na het koken en eten analyseerden de onderzoekers de urine van de proefpersonen. De opzetting werd binnen herhaald.

Het eten van op de barbecue gegrild voedsel leidde tot de hoogste PAK-waarden in de urine van de deelnemers. De vettige rook die vrijkomt bij het barbecueën vergemakkelijkt de opname van de PAKs door de huid. Dat opname van deze stoffen via de huid op de tweede plaats komt verrast ook hoogleraar toxicologie Martin van den Berg. "We weten dat deze stoffen opgenomen kunnen worden door de huid, maar nieuw is het barbecueverhaal. Ik had niet gedacht dat het om zulke grote hoeveelheden zou gaan ten opzichte van het eten van gebarbecued voedsel", vertelt Van den Berg.

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, iedere werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie