Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Jortcast #285: De blije darm

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast #285: De blije darm

Je bent wat je eet, maar je mentale gesteldheid is óók wat je eet. Te filosofisch? Luister naar Jortcast #285 met psychiater Iris Sommer en leer van alles over de relatie tussen ons voedsel en het functioneren van onze hersenen.

#285 - De blije darm - De Jortcast

Sommer is bezig met onderzoek naar de gut-brain-axis en onderzoekt hoe bacteriën in je darmen een rol spelen bij (de ontwikkeling van) psychische problemen. In oktober dit jaar ontving Sommer daarvoor één miljoen euro van de Hersenstichting. "Veel geld", zegt Sommer, "voor een collectebusfonds." Ze noemt het bijzonder, dat de Hersenstichting geld geeft aan onderzoek dat voor een groot deel over stofjes in je darmen gaat.

Kennis biedt mogelijkheden

"Het effect van de darm op de hersenen is best wel heel groot. Dat realiseren wij ons als artsen pas sinds kort", zegt Sommer. De darmflora kan bijvoorbeeld invloed hebben op het ontwikkelen van hersenaandoeningen als depressie, parkinson en schizofrenie.

Die kennis biedt mogelijkheden. "De darm kun je heel makkelijk manipuleren. De hersenen zijn veel lastiger, en dat geeft vaak allemaal nare bijwerkingen." Is een goede darmflora de nieuwe antidepressiva, maar dan zónder nare bijwerkingen? In Jortcast #285 legt Sommer uit wat we weten, en wat nog niet.

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie