Wetenschap & Techniek
MAX

Camera’s langs sportvelden, een uitkomst of schending van privacy?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Camera’s langs sportvelden, een uitkomst of schending van privacy?

Ze staan er steeds vaker; camera’s langs de lijnen bij verschillende sportvelden. Maar gaat dat niet in tegen het recht op privacy? Eerder al sneuvelde hierom VoetbalTV, een initiatief van John de Mol en de KNVB. Andere bedrijven proberen het opnieuw, zo ook 360 Sports Intelligence. Eigenaar Frank Maathuis vertelt in Villa VdB hoe hij dat aanpakt.

"We zijn 8 jaar geleden begonnen met dit idee. Op dit moment zijn er meer dan 250 clubs die gebruik maken van onze camera’s. Dit doen ze omdat het leuk is, sport is passie en plezier", vertelt Maathuis in de Villa. In principe kan zijn bedrijf camera’s leveren bij alle sporten met een vast speelveld.

Het verschil met VoetbalTV

Clubs blijven in het beheer van de video opnames. Hierin verschilt het initiatief van Maathuis van bijvoorbeeld voetbalTV. "Clubs kunnen zelf bepalen wat ze met de beelden doen", licht Frank toe: "Als iemand bezwaar heeft, kan diegene dit melden bij de desbetreffende sportclub." Ook stelt Maathuis dat de mensen nauwelijks tot niet herkenbaar in beeld zijn, door de hoogte waarop de camera’s hangen.

Privacy

Maar Paul Korremans, voorzitter van Privacy First, ziet bezwaren. Hij vraagt zich af of sportclubs wel genoeg nadenken over de privacy van spelers: "Wanneer je de beelden gaat verwerken, moet elke club kijken op welke grondslag ze dat gaan doen. Als het voor wedstrijdanalyse of voor interne analyse wordt gemaakt kunnen ze ermee wegkomen. Anders is de noodzaak niet aanwezig en zijn de gevolgen voor de spelers niet genoeg overwogen", stelt Korremans. En dan is er nog de druk om te presteren waar zo de nadruk op wordt gelegd; "Er ontstaat meer prestatiedruk bij kinderen. We willen geen land worden waarbij we constant worden gevolgd."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie