Binnenland
KRO-NCRV

'Nederland moet ook een staatssecretaris voor privacy hebben'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederland moet ook een staatssecretaris voor privacy hebben'

Facebook ligt onder vuur. Hoe moeten we ons wapenen tegen de internetgigant, die het niet zo nauw neemt met onze privacy? In België doen ze dat met een speciale staatssecretaris voor privacy. En die vindt dat ook Nederland zo'n functie in het kabinet zou moeten hebben.

Nederland zou ook een staatssecretaris voor privacy moeten hebben, zegt de Belgische staatssecretari

“Ik denk dat door zo’n schandaal bij Facebook de publieke opinie aan het verschuiven is”, zegt privacy-staatssecretaris Philippe de Backer in 1 op 1.

Volgens De Backer krijgen we steeds beter in de gaten wat de consequenties zijn van de data-verzameling van Facebook en de impact daarvan op onze privacy. Hij noemt privacy een 'fundamenteel mensenrecht', dat 'essentieel en cruciaal is in onze samenleving'.

Als het aan De Backer ligt, zou ook Nederland een minister of staatssecretaris moeten hebben die verantwoordelijk is voor privacy. “Ik heb er al een aantal maanden geleden, voor de verkiezingen, voor gepleit dat er zo’n positie zou moeten komen. Een specifieke bewindspersoon voor privacy geeft het signaal dat je de privacy van je inwoners serieus neemt.” De Backer noemt D66-europarlementariër Sofie in ‘t Veld, die ook meewerkte aan de totstandkoming van de nieuwe Europese privacywet, als kandidaat voor die functie.

Ook wil De Backer dat Facebook-baas Mark Zuckerberg verantwoordelijkheid af komt leggen in het Europees parlement. "Het is belangrijk dat we die druk blijven opvoeren en dat er volledige transparantie komt."

Ster advertentie
Ster advertentie