Wetenschap & Techniek

Mannen met migraine hebben meer vrouwelijke hormonen
NTRNOS

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Mannen met migraine hebben meer vrouwelijke hormonen

Mannen die last hebben van migraine hebben meer van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen in hun lichaam dan mannen zonder migraine.

Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Erasmus MC in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

In het onderzoek werd gekeken naar de gehaltes oestrogeen en het mannelijke geslachtshormoon testosteron bij twee groepen mannen, een groep met migraine en een groep zonder. Bij de mannen met migraine bleek meer oestrogeen in het bloed te zitten dan bij de andere groep.

Minder baardgroei

Het testosterongehalte was bij beide groepen gelijk, maar bij de migrainegroep was dat hormoon minder actief. Dat blijkt uit een vragenlijst die beide groepen invulden, waarin gevraagd werd naar de mate van baardgroei en borsthaar, waarbij testosteron een grote rol speelt. De groep met migraine gaf aan bijvoorbeeld minder baardgroei te hebben dan de andere groep.

Van vrouwen met migraine was volgens de onderzoekers al bekend dat de hevigheid van hun aanvallen samenhangt met natuurlijke schommelingen in oestrogeenconcentraties. Nu zijn er voor het eerst aanwijzingen gevonden dat het geslachtshormoon ook bij mannen met migraine een rol speelt.

Nieuws en Co sprak op 9 mei met Gisela Terwindt, mede-auteur van dit onderzoek:

Drie keer zo vaak migraine bij vrouwen

Migraine komt drie keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Inderdaad, dat heeft alles te maken met vrouwelijke hormonen en de schommelingen daarvan. Wil je weten hoe dat precies zit? Lees dan dit uitgebreide artikel op NPO Focus.

Of bekijk de aflevering van Focus over migraine op NPO Start.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie