Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Elektrische auto in 2025 niet meer duurder dan fossiele slurper

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Elektrische auto in 2025 niet meer duurder dan fossiele slurper

De aanschafprijs van een elektrische middenklasse-auto is over drie à vier jaar even hoog als die van een auto die rijdt op fossiele brandstof. Dit zegt prof. dr. ir. Maarten Steinbuch (TU/e) in het radioprogramma dr Kelder en Co. "Dan zal je ook nog eens zien dat het rijden zelf veel goedkoper wordt, doordat je minder onderhoud hebt en de brandstof niet zo veel geld kost."

Video niet beschikbaar

Volgens de universiteitshoogleraar Systems & Control is de ontwikkeling van elektrische voertuigen de afgelopen jaren mede in een stroomversnelling geraakt door de dieselgate in 2015. In dat jaar werd bekendgemaakt dat Volkswagen sjoemelde met de uitstootgegevens en het verbrandingsgedrag van de eigen auto's. "De hele automotive-industrie begreep toen dat ze fout bezig waren en dat het anders moest. De situatie is te vergelijken met de huidige schreeuw om transparantie in de politiek. Dieselgate was een soort toeslagenaffaire."

Toen de 'executives' van autobedrijven ook nog eens zagen dat er rond die tijd honderdduizenden Tesla's besteld werden, groeide volgens Steinbuch helemaal het besef dat er grote veranderingen op komst waren. "Elon Musk, de oprichter van Tesla, heeft de ontwikkelingen in de markt voor elektrische auto's vijf jaar naar voren gehaald."

'Bureneffect'

Daarnaast zegt de professor dat we te maken krijgen met het 'bureneffect'. "Als de buurvrouw links een elektrische auto heeft gekocht en de buurman rechts ook, denk je dat je dan nog een benzine-auto koopt?" Dr Kelder beantwoordt de vraag op persoonlijke titel en denkt dat hij dan gaat voor de enige auto die dan op waterstof rijdt. "Puur om te pesten. Ik wil altijd iets anders dan de buren."

Steinbuch

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie