Wetenschap & Techniek
NTR

Nee, nagels en haren groeien niet door na de dood

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Nee, nagels en haren groeien niet door na de dood

Vraag het een begrafenisondernemer of een verpleegkundige, en goeie kans dat ze zeggen dat haar en nagels bij een pas gestorven persoon nog even doorgroeien. Op zich geen gekke gedachte. Maar het klopt niet.

Biologische lariekoek: haren en nagels groeien door na de dood

Bij een man kan een aantal dagen na overlijden nog een stoppelbaard tevoorschijn komen. En bij een opgebaard lichaam blijkt soms het bijknippen van de nagels noodzakelijk. Maar dat heeft weinig te maken met het groeien van de nagels en haren.

Zolang je leeft, worden aan de basis van de nagels doorlopend nieuwe cellen aangemaakt. Die duwen de oude cellen naar boven, met een snelheid van ongeveer 0,1 millimeter per dag. Bij haren voltrekt zich een vergelijkbaar proces.

Voor groei is energie nodig

Dat gaat niet vanzelf: voor de groei is energie en doorbloeding nodig. Pompt het hart niet langer bloed rond, dan wordt het broodnodige zuurstof niet meer geleverd. Daardoor stopt de celdeling die nodig is om de haren en nagels te laten groeien. Oftewel: het uitblazen van je laatste adem betekent het einde van alle processen in je lichaam.

Maar waar komen dan die stoppels vandaan? Na de dood verstijft het lichaam, en trekt de huid zich terug door uitdroging. Daardoor kunnen onderhuidse haartjes opeens tevoorschijn komen, en lijken de nagels opeens een stukje langer. Zou je de vingers van de pas overledene vochtig houden, dan zou de ‘groei’ van de nagels verdwijnen.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie