Wetenschap & Techniek
NTR

Grijze roodstaartpapegaai verslaat Harvard-studenten met balletje-balletje

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Grijze roodstaartpapegaai verslaat Harvard-studenten met balletje-balletje

Het was al bekend dat de grijze roodstaartpapegaai een slimme vogel is, maar zelfs Harvard-studenten hebben nu ondervonden hoe slim. In een verschillende versies van balletje-balletje deed de papegaai het meestal goed of beter dan de studenten.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=z2hnvKGnz6I" start="false"}

Het spel werd uitgevoerd met twee, drie of vier balletjes en kopjes, die tot vier keer van plek werden gewisseld. Onder elk kopje lag een andere kleur balletje. Om het extra moeilijk te maken, kregen de deelnemers niet van tevoren te horen op welke kleur balletje ze moesten letten. Ze moesten ze dus allemaal in de gaten houden.

Griffin de papegaai deed dat sowieso veel beter dan de 6- tot 8-jarige kinderen, die ook aan de proef meededen. Maar in twaalf van de veertien proefjes deed hij het zelfs beter dan de studenten, schrijft The Harvard Gazette. Alleen in de variant waarin met vier kopjes werd gespeeld, moest hij naarmate het aantal herhalingen toenam zijn meerdere erkennen in de studenten.

Lange staat van dienst

Het is niet voor het eerst dat Griffin zijn kunsten vertoont. In eerdere studies had hij al laten zien zich te kunnen meten met 6- tot 8-jarigen. Psycholoog Irene Pepperberg, in het filmpje hierboven te zien, werkt al decennia met de grijze papegaaien. De papegaaien kunnen tot 60 jaar oud worden, maar halen die leeftijd in gevangenschap lang niet altijd.

Luister ook naar:

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie