Binnenland
MAX

Diepzeemijnbouw: wel of geen goed plan?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diepzeemijnbouw: wel of geen goed plan?

Diep in onze oceanen, waar we tot een paar jaar geleden nog niet eens konden komen, ligt misschien wel de oplossing voor een groene toekomst. Op de zeebodem liggen kostbare materialen, zoals metaal en erts, die grondstoffen zijn nodig voor het bouwen van zonnepanelen en elektrische auto’s. Toch zijn er ook veel zorgen: wetenschappers vrezen voor schade aan het milieu. In Villa VdB een gesprek over diepzeemijnbouw, met advocaat internationaal zeerecht Florentine Vos en marinebioloog Katja Peijnenburg.

Video niet beschikbaar

Deze metalen zitten in zogeheten mangaanknollen, die even groot zijn als een aardappel en voorkomen in een diepte van vier kilometer. Ondanks de diepte is er veel leven. Zo is octopus Casper een van de dieren die daar voorkomt.

"Casper is een hele schattige octopus zo wit als het spookje Casper. Dit soort octopussen zijn ontdekt in 2016 en leggen hun eieren op de mangaanknollen. Door de vlaktes onder water is er weinig houvast, die mangaanknollen zijn voor de voortplanting heel belangrijk," zegt Katja Peijnenburg, marinebioloog bij Naturalis.

Peijnenburg maakt zich zorgen over de gevolgen van diepzeemijnbouw: "Ik hoop dat we andere manieren gaan vinden om aan onze metalen te komen. We weten nog heel weinig over het functioneren van dit ecosysteem. Daarnaast weten we veel beter de gevolgen van mijnbouw op land, laten we ons daarop gaan richten. De invloed van de mens op de aarde is al overal, maar minder in de diepzee. Laten we dat alsjeblieft zo houden."

Advocaat internationaal zeerecht Florentine Vos zegt ook dat het een gevoelig onderwerp is en "dat mijnen op land ook heel schadelijk is voor het milieu". Volgens haar liggen er onderwater meer grondstoffen dan boven water. Toch is er ook nog veel onduidelijk. "De wetenschap en het bedrijfsleven doen veel onderzoek samen naar het leven onder water en de gevolgen van diepzeemijnbouw."

Toch is nog veel onduidelijk, volgens Vos. "Zo wordt er nog gewerkt aan een goede verdeelsleutel en is er een speciaal bestuursorgaan opgericht, de Internationale Zeebodemautoriteit (ISA) om toe te zien op het proces. In de ISA zitten 36 landen die met een voorstel moeten komen voor een goede vorm van diepzeemijnbouw. Uiteindelijk stemmen 176 landen over het plan." Het doel om tot een akkoord tot dit jaar te komen is onlangs niet gehaald en is met een jaar uitgesteld.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie