Buitenland
NOS

Noorwegen vindt grootste voorraad zeldzame aardmetalen van Europa

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Noorwegen vindt grootste voorraad zeldzame aardmetalen van Europa

In Noorwegen is de grootste voorraad van zeldzame aardmetalen ontdekt. Die metalen zijn cruciaal voor de defensie-industrie, maar ook voor de productie van bijvoorbeeld mobiele telefoons en windturbines. Benjamin Sprecher, industrieel ecoloog aan de TU Delft, was te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"Ze hebben bijna 9 miljoen ton zeldzame aardmetalen gevonden in een hele grote deposit, heet dat. Dat is gewoon enorme voorraad van dat spul", vertelt Sprecher.

"Het wordt voornamelijk gebruikt in bijzondere magneten, de allersterkste magneten die je kan maken als mensheid. Die zijn heel fijn om te hebben voor bijvoorbeeld windturbines die op zee staan. Hoe beter de magneten zijn, hoe sterker de windturbines. Ook als je het hebt over telefoons, als je die zonder zulke magneten moet maken, dan worden die telefoons veel dikker."

'Betekent weinig voor afhankelijkheid China'

"Het betekent op zichzelf niet heel veel [voor de geopolitieke verhoudingen en onze afhankelijkheid van China]. Het probleem bij zeldzame aardmetalen gaat niet per se om de mijn, maar om het hele verwerkingsproces daarna. Dat proces is heel moeilijk en technisch uitdagend, wat de Chinezen juist heel goed in de vingers heeft."

"Dus als je alleen maar een mijn bouwt in Noorwegen", weet Sprecher, "dan moet je dat spul naar China brengen. De Chinezen maken er magneten van die wij dan weer krijgen. En dan is onze geopolitieke afhankelijkheid dus eigenlijk niet veranderd."

'Zijn grotendeels vervangbaar'

"De kern van het probleem is dat wij in Europa een laissez-faire economisch systeem hebben, waarin we zeggen dat het bedrijfsleven het wel gaat oplossen. Maar zeker in de grondstoffensector werkt dat niet. Als je tegenpartijen allemaal staatsbedrijven zijn die tegen veel lagere kosten kunnen produceren, dan gaan westerse bedrijven gewoon failliet", aldus Sprecher.

"Die zeldzame aardmetalen hebben technische eigenschappen waar je blij van wordt als fabrikant, maar ze zijn vervangbaar. Je kan prima windturbines of een auto zonder zeldzame aardmetalen maken. Je kan ze niet 100 procent vervangen, maar voor een heel groot deel zou je die vraag enorm kunnen terugbrengen. En dan heb je die afhankelijkheid eigenlijk ook niet meer."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie