Wetenschap & Techniek

Dit is waarom de 1000 jaar oude drugs in Bolivia zo interessant zijn
NTRNOS

foto: Pnasfoto: Pnas
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom de 1000 jaar oude drugs in Bolivia zo interessant zijn

Een tasje van aan elkaar genaaide vossensnuiten, een rijk gedecoreerde houten snuifpijp, resten van vijf verschillende hallucinerende middelen. De media berichtten eerder deze week al over deze 1000 jaar oude vondst. Maar wat is precies het belang ervan?

De vondst laat zien hoe belangrijk het sjamanisme in deze streek destijds was, vertelt Edward de Bock, conservator Latijns Amerika van voor de kolonisatie bij het Wereldmuseum. "We hebben altijd wel geweten dat er sjamanen waren, maar deze volledigheid geeft ons een geweldig inzicht in de complexiteit van het sjamanisme."

Alleen al het feit dat er vijf verschillende poeders in één tas werden gevonden, is bijzonder: "Je moet heel veel kennis hebben om te weten hoe je die gebruikt." Daarnaast kwamen de middelen uit zeer uiteenlopende streken. "Dat betekent dat er over duizenden kilometers handel was. Of dat de sjaman in kwestie zelf naar verschillende gebieden is getrokken."

Van de vos en de grot

Ook plek waar de middelen zijn gevonden is opmerkelijk: "In een grot, diep in de aarde. Een grot is een plek waar je contact maakt met een andere wereld." Het feit dat de poeders in zakjes van vossehuid zaten, sluit daar goed bij aan: "De vos heeft tot op de dag van vandaag een symbolische betekenis in de Andes. Hij beweegt zich tussen natuur en cultuur. Hij leeft in de wilde natuur, maar komt naar de mens toe".

Transkosmische reis

En zich tussen twee werelden bewegen, dat is precies wat een sjaman ook doet: "De sjaman maakt wat bekend staat als een 'transkosmische' reis – hij gaat naar een andere werkelijkheid, die van de voorouders. Want in de wereld van de voorouders – de oorsprong van alles – daar ligt de kennis over heden, verleden en toekomst."

"Dus als er ziekte is, of als er een verstoring is in het evenwicht", gaat De Bock verder, "dan ga je naar die andere wereld om kennis op te doen. De sjaman sterft symbolisch, reist naar die wereld, en komt weer terug."

De vondst in de grot geeft dus een interessant nieuw inzicht in de wereld van het Zuid-Amerikaanse sjamanisme, zoals Edward de Bock enthousiast uitlegt.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie