Labgekweekte huid helpt baby van brandwonden af
- Nieuws
- Labgekweekte huid helpt baby van brandwonden af
Voor het eerst in Nederland is een baby met ernstige brandwonden
succesvol behandeld met huid die in het laboratorium is gekweekt uit zijn eigen
cellen. "Het is een grote doorbraak en een stap in de goede richting", zegt brandwondenarts Kee-lai Jansen in De Nieuws BV.
Eerste Nederlandse baby succesvol behandeld met gekweekte eigen huid uit lab
Normaal gesproken worden ernstige brandwonden behandeld met een huidtransplantatie van de patiënt zelf. Maar bij een baby die in het brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam lag, ging dat anders. Want, bij deze baby was slechts 30 procent van de huid nog intact. Dat betekende dat er niet genoeg huid beschikbaar was voor transplantatie. Daarom was dit de perfecte situatie om gekweekte huid te gebruiken.
Gekweekte huid
Bij gekweekte huid wordt er van een stukje gezonde huid (drie bij drie centimeter) een monster naar een gespecialiseerd lab gestuurd. Daar kweken ze vervolgens de huidcellen. Die groeien binnen drie tot vier weken uit tot flinterdunne huidlapjes (zeven bij zeven centimeter). Deze lapjes zijn vervolgens teruggeplaatst op het lichaam van de baby. "Ze zouden het eigenlijk ongelimiteerd kunnen doen", vertelt brandwondenarts Kee-lai Jansen die bij de operatie was betrokken.
Huidtransplantatie of donorhuid
Op dit moment wordt bij brandwondbehandelingen gewerkt met huidtransplantaties van patiënten zelf, of met donorhuid. Wanneer huid van een patiënt zelf wordt gebruikt, wordt het bij een ander lichaamsdeel weggehaald om vervolgens op te rekken en op de plek van de brandwond te plaatsen.Dat heeft littekens en nieuwe wonden tot gevolg. Bovendien zorgt het uitrekken van de huid tot pigmentverschillen.
Donorhuid, afkomstig van overleden mensen, wordt nu soms als tijdelijke oplossing ingezet. "Die wordt eigenlijk als overbrugging gebruikt", legt de arts uit. "Maar die wordt uiteindelijk afgestoten door het lichaam." Kortom: gekweekte huid, zoals bij de baby is gebruikt, lijkt een goed alternatief te zijn. Die huid lijkt soepeler, mooier en beweegt beter mee met het lichaam.
Internationale studie
De unieke behandeling van de kweekhuid maakt deel uit van een internationale studie. Deze bevindt zich nu in de laatste fase en is nog officieel niet op de markt. In het geval van deze baby ging het om een zogenaamde 'compassionate use case'. Dat houdt in dat je een geneesmiddel mag gebruiken dat nog niet officieel geregistreerd is.
Hoe nu verder?
De behandeling is veelbelovend. Dankzij deze innovatieve behandeling kon het kindje namelijk herstellen zonder de gebruikelijke littekens of complicaties. De baby in Rotterdam was het vijfde kind ter wereld dat deze behandeling kreeg. De verwachting is dat, als de resultaten positief blijven, deze methode op termijn breder zal worden ingezet. En hoe het nu met de baby gaat? "Die maakt het goed", zegt Jansen.