Binnenland
KRO-NCRV

Moeten we meer kinderen krijgen? 'Stel vooral mensen die kinderen willen daartoe in staat'

foto: Ben Wicks
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten we meer kinderen krijgen? 'Stel vooral mensen die kinderen willen daartoe in staat'

Het gemiddelde aantal kinderen dat geboren wordt neemt al jaren af. Daarom pleiten wetenschappers voor een hoger geboortecijfer als antwoord op de vergrijzing. "Bevolkingspolitiek is een beetje griezelig", zegt Bart Fauser, emeritus hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde, in Spraakmakers. "Maar het gaat erom dat je mensen die wél kinderen willen daar beter toe is staat stelt."

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er steeds meer vrouwen zijn die géén kinderen krijgen. Het CBS onderzoekt welke factoren mensen doen besluiten om wel aan kinderen te beginnen. "Stabiliteit, een baan met kansen, financiële zekerheid en of je een woning kunt vinden zijn belangrijke factoren", zegt hoofdsocioloog van het CBS Tanja Traag.

Vooral vrouwen met een mbo 1-diploma krijgen sinds 2010 minder vaak kinderen. Volgens Traag hangt dat waarschijnlijk samen met de grotere economische onzekerheid bij deze groep.

Quote

Bij de derde dachten mensen dat het een ongelukje was

Kosten van kinderen

Luisteraar Mariel heeft drie kinderen. "Toen wij de derde kregen waren er veel rare reacties. Mensen dachten dat we religieus waren of dat het een ongelukje was." Volgens haar moeten grotere gezinnen weer meer geaccepteerd worden, omdat twee kinderen nu de norm is.

Maar drie kinderen lijkt financieel ook steeds minder weggelegd voor mensen. "Wij hebben op een goed moment een huis gekocht en zijn allebei hoogopgeleid", zegt Mariel daarover. Maar zaken als kinderopvang, helemaal voor drie kinderen, zijn bijna onbetaalbaar. "Het loont gewoon niet om daarvoor te werken in Nederland."

Overbevolking

Hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde Fauser (Universiteit Utrecht) bepleit in de Volkskrant en wetenschappelijk tijdschrift Human Reproduction Update voor een hoger geboortecijfer als één van de oplossingen om de vergrijzing tegen te gaan. Maar hij merkt ook veel weerstand bij het onderwerp.

"Als je praat over geboorte en kinderen krijgen, is de overheersende gedachte dat er té veel kinderen geboren worden in de wereld en dat we juist de bevolkingsgroei moeten remmen." Volgens Fauser neemt - op een aantal landen in de Sub-Sahara na - het geboortecijfer wereldwijd juist af. In veel landen is er zelfs sprake van onderbevolking, zoals in Japan.

Onvruchtbaarheid en zwanger worden

Fauser vindt dat mensen die wel kinderen willen daar beter toe in staat gesteld moeten worden door verbeterde toegang tot vruchtbaarheidsbehandelingen, ook voor de groep LHBTQI+'ers.

Ook denkt hij dat er meer bewustwording moet komen voor het krijgen van kinderen. "Op de middelbare school is veel aandacht voor het voorkomen van zwangerschap als je dat niet wil, maar er is weinig aandacht voor zwanger worden als je dat wel wil", zegt Fauser. Het is volgens Fauser een individuele keuze om te bepalen of je kinderen wil, maar hij ziet nog te vaak dat uitstel van de kinderwens lijdt tot onvruchtbaarheid. "En dat is voor mensen zelf een ongelofelijk groot probleem. Daar moeten we niet kinderachtig over doen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie