Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Muizen blijven dun met getransformeerde vetcellen

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Muizen blijven dun met getransformeerde vetcellen

Wat nu als je vetcellen energie zouden verbranden, in plaats van het op te slaan zodat je dik wordt? Precies daarin zijn wetenschappers nu geslaagd. Bij muizen weliswaar, maar de resultaten zijn hoopgevend.

Ze hebben daarbij gebruikgemaakt van een speciale gentechniek, CRISPR, waarmee je cellen nieuwe eigenschappen kunt geven door genen te vervangen. Daarmee wisten ze witte vetcellen - waar mensen er vaak meer dan genoeg van hebben, vooral rond hun middel - eigenschappen te geven van bruine vetcellen.

Het bestaan van deze bruine vetcellen is pas deze eeuw ontdekt. Kenmerkend voor dit soort vet is dat het niet alleen energie kan opslaan, maar ook kan verbranden. Baby's en kinderen hebben relatief veel van dit bruine, energieverbrandende vet. Naarmate je ouder wordt, verlies je er steeds meer van.

Vette hap, nauwelijks aankomen

Wetenschappers aan Harvard hebben eerst de witte vetcellen omgezet in bruine vetcellen, en die daarna ingebracht bij muizen. Vervolgens kregen ze twaalf weken lang een dieet met veel vet. De muizen kwamen nauwelijks aan, terwijl de controlegroep duidelijk zwaarder werd. Bovendien werden de muizen met bruine vetcellen gevoeliger voor insuline, wat een indicatie is dat ze beter beschermd waren tegen diabetes. Het onderzoek verscheen in Science Translational Medicine.

Hoofdonderzoeker Yu-Hua Tseng denkt dat de techniek in de toekomst ook kan worden gebruikt om mensen met overgewicht of stofwisselingsziekten te behandelen. Het zou mogelijk moeten zijn om een klein deel van hun witte vetcellen om te zetten in bruine vetcellen, en ze vervolgens terug te plaatsen. Een dergelijke therapie zou een optie kunnen zijn voor mensen die er niet in slagen gewicht te verliezen met behulp van een dieet en beweging. Tseng benadrukt wel dat eerst meer onderzoek nodig is voor de therapie bij mensen kan worden uitgeprobeerd.

Wat maakt CRISPR zo revolutionair? Lees het bij NPO Focus.

Luister ook:

GlaxoSmithKline investeert 67 miljoen dollar in CRISPR

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie