Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Kunstmatige fotogenerator wordt steeds beter

foto: Arxiv / Shu-Yu Chen, Wanchao Su, Lin Gao, Shihong Xia, and Hongbo Fufoto: Arxiv / Shu-Yu Chen, Wanchao Su, Lin Gao, Shihong Xia, and Hongbo Fu
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunstmatige fotogenerator wordt steeds beter

NPO Radio 1 had een paar jaar geleden veel succes met de Lara Fotogenerator, die een simpele schets omzette in een foto van presentator Lara Rense. De ontwikkelingen hebben sindsdien niet stilgestaan: kunstmatige intelligentie maakt inmiddels levensechte foto's op basis van een eenvoudig tekeningetje.


Foto: Arxiv/Lin Gao et al.

Het nieuwe algoritme is ontwikkeld door een aantal Chinese onderzoekers en tovert schetsen om in foto's die nauwelijks van echt zijn te onderscheiden. Inderdaad: de foto's die je hierboven ziet, zijn dus niet van bestaande mensen. Het zijn plaatjes die door de computer zijn gegenereerd.

De Chinezen zien meteen al concrete toepassingen voor zich: je zou het algoritme kunnen gebruiken om compositietekeningen van misdadigers om te zetten in foto's, of om het ontwerpproces van films en games eenvoudiger te maken.

Wat was de Lara Fotogenerator ook alweer?

De Lara Fotogenerator was een project in samenwerking met wetenschapper Tom Kenter, waarbij kunstmatige intelligentie foto's genereerde. Iedereen kon een schets maken, waar de software vervolgens een Lara-achtige foto van maakte.

Het project was met twee miljoen bezoekers dusdanig succesvol, dat het uiteindelijk stopgezet moest worden. De serverkosten werden te hoog voor de publieke omroep.

Vind je de foto's er een beetje glamorous uit zien? Dat kan kloppen. Het nieuwe algoritme is getraind met 17.000 foto's van celebrities. Al die foto's werden versimpeld tot er een eenvoudige schets overbleef. Om van een schets weer een foto te maken, draait het algoritme dat proces als het ware om. Het onderzoek is gepubliceerd in Arxiv.

Allemaal wit

De onderzoekers waarschuwen dat de uitkomst per definitie een foto van een wit persoon oplevert, wat voor schets je ook maakt. Dat komt doordat alle beroemdheden in de trainingsset wit waren. Om dat probleem om te lossen, zou het algoritme met een andere set foto's moeten worden getraind. Een andere mogelijkheid zou zijn om handmatige aanpassing van de huidskleur mogelijk te maken.

In toekomst hopen de onderzoekers een algoritme te ontwikkelen dat niet alleen schetsen van mensen, maar ook van allerlei objecten kan omzetten in foto's.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie