Wetenschap & Techniek
EO

Nieuw onderzoek vindt waarschijnlijk bron Long Covid-klachten: 'Uitgebreide afwijkingen in het immuunsysteem'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw onderzoek vindt waarschijnlijk bron Long Covid-klachten: 'Uitgebreide afwijkingen in het immuunsysteem'

Wetenschappers van het Erasmus MC werken aan een onderzoek naar de rol van het immuunsysteem bij Long Covid-patiënten. En de uitkomsten zijn mogelijk baanbrekend. "Bepaalde vormen van ernst van Long Covid, gaan samen met verschillende vormen van afwijkingen in het immuunsysteem," vertelt emeritus hoogleraar Medische Immunologie Hemmo Drexhage in de podcast Long Covid, de schaduwpandemie.

In de derde aflevering van de podcast wordt uitgebreid stilgestaan bij de rol van het immuunsysteem. Deze is te behoren in alle podcastapps, ook in prikkelarme versie. Onderaan deze pagina zijn beide versies te beluisteren.

Het onderzoek is nog niet gepubliceerd, maar longarts Merel Hellemons die het onderzoek samen met Drexhage doet vertelt in de podcast dat er bij Long Covid-patiënten uitgebreide afwijkingen in het immuunsysteem worden gevonden. Hellemons, die zich al langer bezighoudt met Long Covid, vroeg patiënten die na ziekenhuisopname nog langdurige klachten hadden, om 8 buisjes bloed af te geven.

Het onderzoek van Hemmo Drexhage en Merel Hellemons is inmiddels afgerond en ingediend als preprint, waarschijnlijk zal het over enkele maanden gepubliceerd worden.

Immuunsysteem op hol

Drexhage vertelt in de podcast: "We zijn de resultaten nog aan het wikken en wegen, maar wat wel duidelijk is dat er bij Long Covid-patiënten een groot scala van immuunafwijkingen bestaat." Het onderzoek is uitgevoerd bij patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen, maar Drexhage denkt dat voor Long Covid-patiënten die een milde infectie hebben doorgemaakt hetzelfde geldt.

Het immuunsysteem lijkt bij veel patiënten "op hol geslagen", vertelt Drexhage. Het is echter niet uit te sluiten dat er ook nog een andere reden is: kleine deeltjes virus die in de hersenstam zijn achtergebleven, die opnieuw worden geactiveerd. "Het is natuurlijk ook mogelijk dat beiden bestaan. Dat er een klein beetje virus overblijft én dat het immuunsysteem voortdurend in de verkeerde stand staat."

Amerikaans onderzoek

In augustus publiceerden Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Yale ook een onderzoek over afwijkingen in het immuunsysteem van mensen met Long Covid. Die onderzoekers ontdekten duidelijke verschillen in allerlei componenten van het immuunsysteem. Ze zien gebrek aan het stresshormoon cortisol, uitgeputte afweercellen, chronische ontsteking en soms opnieuw geactiveerde virussen in het bloed van patiënten.

Luister hier de derde aflevering van de podcast. - Long Covid en de kwakzalverindustrie

Luister hier de prikkelarme versie van de derde aflevering van de podcast. - Long Covid en de kwakzalverindustrie

Long Covid, de schaduwpandemie is nu te horen in onder andere Spotify, Apple Podcasts en de NPO Radio 1-app. De podcast is het best vindbaar als je 'schaduwpandemie' zoekt in je app.

Ster advertentie
Ster advertentie