Wetenschap & Techniek

Gebakken lucht: hoe duurder hoe beter

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Gebakken lucht: hoe duurder hoe beter

Een placebomiddel heeft meer negatieve effecten als mensen denken dat het een duur medicijn betreft. Dat ontdekten wetenschappers tijdens onderzoek naar de negatieve variant van de placebo, de nocebo.

De proefpersonen kregen een zogenaamde ‘anti-jeuk crème met kans op bijwerkingen’. Niet dus. Het zalfje bevatte geen werkende bestanddelen, dus een kans op bijwerkingen was er niet. Maar dat wisten de proefpersonen niet. Zij kregen te horen dat het middel verhoogde gevoeligheid van de huid als bijwerking kon hebben. Zo onderzochten de wetenschappers nocebo: een negatieve verwachting die lichamelijke klachten kan veroorzaken.

Duur versus goedkoop

De wetenschappers hadden vooral interesse in het effect van waarde, duur versus goedkoop, schrijven ze in Science. Daarom vertelden de onderzoekers de helft van de proefpersonen dat de anti-jeuk crème een duur middel was. Ook de verpakking van die crème had een dure uitstraling. De andere helft kreeg het tegenovergestelde te horen, de zogenaamde anti-jeuk crème was een goedkoop middel en de verpakking van de crème zag er goedkoper uit. En toen gebeurde er iets opmerkelijks.

Hitte verdragen

De proefpersonen werden blootgesteld aan hitte op de onderarm. En wat bleek? De proefpersonen met de dure crème waren gevoeliger voor de warmte dan mensen met de goedkope crème. De wetenschappers hebben hiervoor een verklaring. Proefpersonen denken dat dure medicatie krachtiger en effectiever is, en dus ook meer bijwerkingen heeft. Die verwachting zorgde dus daadwerkelijk voor meer gevoeligheid van de huid.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie