Wetenschap & Techniek

Staan achter je bureau, is dat echt zo goed voor je?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Staan achter je bureau, is dat echt zo goed voor je?

Door staand in plaats van zittend te werken verbrand je meer calorieën, blijkt uit onderzoek, maar niet zoveel als je misschien zou denken. Is het dan wel de moeite waard?

“Zitten is het nieuwe roken”, hoor je vaak. We zitten te veel en dat zorgt voor een verhoogd risico op bijvoorbeeld overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. In steeds meer kantoren verschijnen daarom van die kekke bureaus op hoge poten, waar mensen staand achter kunnen werken.

Goed voor je gezondheid?

Maar is al dat staan echt zo goed voor je gezondheid? Het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Preventive Cardiology legde de resultaten van een groot aantal eerdere studies naast elkaar.

Nieuws en Co praatte erover met Liesbeth van Rossum, internist en hoogleraar endocrinologie aan het Erasmus MC.

Op het eerste gezicht zijn de resultaten van het onderzoek niet echt bemoedigend voor de staande enthousiastelingen onder ons. Iemand van 65 kilo die elke dag 6 uur staat in plaats van te zitten, verbrandt daarmee zo'n 54 kilocalorieën extra per dag vergelijkbaar met het aantal calorieën in een cappuccino zonder suiker. Met staan in plaats van zitten kun je in totaal zo'n 2,5 kilo per jaar verliezen, schrijven de onderzoekers. Niet heel indrukwekkend, dus.

Ook andere gezondheidseffecten

Maar, zegt hoogleraar en internist Liesbeth van Rossum (niet betrokken bij het onderzoek), het ligt wel wat genuanceerder dan dat. Deze studie keek alleen naar het verbranden naar calorieën, maar minder zitten heeft ook nog allerlei andere voordelen. “We weten dat het onderbreken van zitten heel veel meer gezondheidseffecten heeft. Het werkt tegen obesitas, tegen hart- en vaatziekten, tegen diabetes, en het is ook goed voor het brein.”

Kan lange tijd staan niet ook nadelen hebben? Misschien wel, zegt Van Rossum, het zou bijvoorbeeld de vorming van spataders kunnen bevorderen, of het kan gewrichtsproblemen met zich meebrengen. Maar je hoeft natuurlijk niet de hele dag te staan, je kunt het ook afwisselen met zitten.

Friemelen met je pen

En zittend achter je bureau kun je trouwens ook al veel gezondheidswinst behalen, door steeds in beweging te blijven. Wiebelen met je benen, friemelen met je pen, tikken met je voet: het helpt allemaal. Van Rossum: “Dat onbewuste tikken dat sommige mensen al doen blijkt eigenlijk het hele verhoogde risico op hart- en vaatziekten, dat je hebt door te lang stilzitten, volledig op te kunnen heffen.”

Zeg dat maar tegen je collega’s, de volgende keer dat ze vragen of je kunt ophouden met dat bloedirritante getik.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie