Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Patent middel tegen stress en depressie: narcisme

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Patent middel tegen stress en depressie: narcisme

Voor hun omgeving is het niet altijd even leuk, maar voor narcisten zelf heeft hun narcisme wel voordelen: ze hebben minder last van stress en zijn minder gevoelig voor depressie.

Vooral mensen met een extreme vorm van narcisme ('grandiose narcissism') profiteren. Ze hebben meer zelfvertrouwen, zijn doelgerichter en hebben minder last van symptomen van stress en depressie. Dat komt naar voren uit drie studies onder 700 mensen, uitgevoerd door Queen's University in Belfast.

Narcisten staat over het algemeen in een slecht daglicht. Ze achten zichzelf onrealistisch superieur en hebben vaak weinig oog voor de gevoelens van mensen om zich heen. Deze studies laten zien dat er ook een onverwacht positieve kant kan zitten aan hun egocentrisme. Voor henzelf dan.

Millennial Mindfuck #1 is de Millennial een narcist?

Mensen met een lichtere vorm van narcisme lijken niet te profiteren van deze gezondheidseffecten. Deze zogenoemde 'kwetsbare narcisten' stellen zich vaak defensief op en zien anderen als vijandig, blijkt uit de studie.

Opvoedingskwesties: waar ligt de grens tussen zelfvertrouwen en narcisme?

In dat licht moeten we wellicht ook een eerder optreden van psycholoog Eddie Brummelman op Radio1 zien. Hij vertelde bij Kelder en Co dat narcisme wel degelijk tot de nodige stress kan leiden.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie