Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Wetenschappers klonen przewalskipaard

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetenschappers klonen przewalskipaard

Wetenschappers hebben voor het eerst een przewalskipaard succesvol gekloond. Het gekloonde przewalskipaard is Kurt gedoopt en kwam op 6 augustus ter wereld, uit DNA dat in 1980 was ingevroren.

De kloon moet zorgen voor meer genetische variatie bij deze bedreigde diersoort. De geboorte van Kurt 'doet de genetische diversiteit herleven die verloren was gegaan', aldus het persbericht, dat verder het belang benadrukt om bedreigde diersoorten te redden. De wetenschappers hopen dat klonen in de toekomst vaker gaat worden ingezet om bedreigde diersoorten te behoeden voor uitsterven.

Hier kun je zien dat Kurt, het gekloonde przewalskipaard, het goed maakt - en zo te horen heel dicht bij een autoweg staat.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=JJ0oh7Al0HI&feature=emb_logo" start="false"}

Het przewalskipaard was eerder al geheel verdwenen in het wild. De przewalskipaarden die nog leven, leven bijna allemaal in dierentuinen, en stammen allemaal af van twaalf exemplaren die ooit in het wild leefden.

Stewart Brand noemt het nieuws op twitter 'enorm'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Brand zelf is, samen met onder meer geneticus George Church, betrokken bij een poging om de uitgestorven mammoet weer tot leven te wekken, onder meer met behulp van de genetische techniek CRISPR/Cas.

Ook hier speelt bezorgdheid om de natuur een grote rol. De wetenschappers willen de mammoet opnieuw introduceren in Siberië. Daar zou hij met zijn grote gewicht de permafrost moeten gaan aanstampen, zodat het broeikasgas methaan minder makkelijk kan ontsnappen.

Luister ook:

Kloonschaap Dolly werd niet sneller oud

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie