Wetenschap & Techniek

Worden de jaren twintig het decennium van de oceanen?
NTRNOS

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Worden de jaren twintig het decennium van de oceanen?

Als het aan de Verenigde Naties ligt, worden de jaren twintig het decennium van de oceanen. Of, om precies te zijn: The Decade of Ocean Science for Sustainable Development.

Of het nu gaat om overbevissing, diepzeemijnbouw, uitstervende diersoorten of verzuring, de destructieve aanwezigheid van de mens is op allerlei manieren zichtbaar in de wereldzeeën. De oceanen staan onder druk. Daarom hebben de Verenigde Naties besloten dat er een internationaal verdrag moet komen dat de open oceanen beter beschermt dan nu het geval is. En daar wordt druk over gepraat met wetenschappers.

Een van hen is Gert Jan Reichart, hoofd van de afdeling oceaanonderzoek van het Nederlands koninklijk instituut voor onderzoek der zee en hoogleraar mariene geologie aan de Universiteit Utrecht. "De oceanen zijn essentieel voor het leven op onze planeet", aldus Reichart. "De helft van alle zuurstof die wij inademen komt uit de oceanen. De oceanen nemen ook CO2 op - 98% van de CO2 op aarde zit in de oceanen opgeslagen."

Samen de schouders eronder

Daarom hebben de Verenigde Naties besloten dat er een internationaal verdrag moet komen dat de open oceanen beter beschermt dan nu het geval is. Reichart: "Er zijn nu ook al allerlei afspraken, maar vaak gaan die slechts om een klein deel van de oceaan. De oceanen beslaan zeventig procent van ons aardoppervlak. Dat vraagt om een gecoördineerde aanpak van alle landen samen."

Staan de vaak tegengestelde belangen van verschillende landen zo'n gecoördineerde aanpak niet in de weg? Reichart is hoopvol: "Juist omdat we binnenkort het Decade of the Ocean krijgen, zie je dat veel regeringen dit moment aangrijpen om het nu in goede banen te leiden, en te zorgen dat er nu eindelijk afspraken komen. Ik verwacht dat we ergens deze zomer al stappen kunnen gaan zetten".

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie