Wetenschap & Techniek
NTR

Dit zijn de meest legendarische Nederlandse games

foto: ANP Koen van Weelfoto: ANP Koen van Weel
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de meest legendarische Nederlandse games

De Nederlandse game-industrie heeft inmiddels een decennialange geschiedenis. De meest bijzondere games zijn samengebracht in de Nederlandse Gamescanon. Focus Radio sprak met mede-samensteller Jasper van Vught.

De meest legendarische Nederlandse games

Je mag Jasper van Vught, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, rustig een game-liefhebber noemen. Hij kan bijvoorbeeld zomaar in tranen uitbarsten bij het spelen van zijn favoriete game Passage. En hij gaat op het slechtst mogelijke moment in de rij staan om een handtekening te bemachtigen van de stem van Super Mario, Charles Martinet.

“Martinet is echt legendarisch. Op eerste of tweede dag van mijn huwelijk ging ik in Nieuw-Zeeland naar een games-con (een bijeenkomst voor game-liefhebbers, red.), waar ik zeker anderhalf uur in de rij heb gestaan om deze handtekening te bemachtigen. Daar heb ik mijn huwelijk wel een beetje met op het spel gezet.”

Nederlandse Gamescanon

Van Vught is de ideale persoon dus om in te schakelen voor het samenstellen van de Nederlandse Gamescanon, die inmiddels deel uitmaakt van het Instituut voor Beeld en Geluid. Dat initiatief kwam voort uit de wens van Beeld en Geluid om Nederlandse spellen te preserveren, legt Van Vught uit bij Focus Radio.

Dat preserveren is bepaald geen overdreven luxe, want veel oude games vallen zo langzamerhand ten prooi aan 'bitrot': het fenomeen dat oude software niet meer functioneert. Dat kan zijn omdat de data zelf zijn beschadigd, maar bijvoorbeeld ook omdat de benodigde hardware niet meer beschikbaar is.

Van Nijmeegs Avontuur tot Horizon Zero Dawn

De oudste game in de Canon is Nijmeegs Avontuur, een tekstgebaseerde game uit 1980 waarin de speler op zoek gaat naar een schat in Nijmegen. De meest recente is Horizon Zero Dawn van Guerilla Games, dat in 2017 uitkomst voor PS4.

Maar de canon bevat ook games die je nauwelijks nog een game kunt noemen, zoals bijvoorbeeld De Tovertafel uit 2015. Die game is bedoeld voor mensen die in een laat stadium van dementie zitten en vaak passief zijn. Het spel, waarin licht een belangrijke rol speelt, is bedoeld om de spelers uit hun passiviteit te krijgen.

Benieuwd naar de hele Nederlandse Gamescanon? Bezoek de canon dan bij het Instituut voor Beeld en Geluid.

De meest legendarische Nederlandse games

E-sports: uit de hand gelopen hobby of nieuwe Olympische discipline? NPO Focus zocht het uit.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie