Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Universitaire wereld vreest bezuinigingen op alfa- en gammawetenschappen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Universitaire wereld vreest bezuinigingen op alfa- en gammawetenschappen

In de academische wereld is ophef ontstaan over de nieuwe financieringsplannen van minister Van Engelshoven. Volgens de plannen gaat er meer overheidsgeld naar de technische universiteiten, en minder naar andere wetenschapsgebieden.

De minister hoopt met het extra geld voor de bètawetenschappen tegemoet te komen aan het stijgende aantal bètastudenten en de groeiende economische vraag naar bèta’s. Ze ziet de strategie niet als een bezuiniging, omdat het kabinet volgens haar fors in het hoger onderwijs investeert.

Maar veel onderzoekers en wetenschappelijke organisaties zien dat anders. De investeringen in het hoger onderwijs zouden onvoldoende zijn om de stijgende kosten te dragen, waardoor de overheveling van geld veel banen zou kosten bij de alfa-, gamma- en medische wetenschappen.

Ook bètawetenschappers zijn kritisch

Bij Nieuws en Co is wiskundige Arne Smeets te gast, die uitlegt waarom hij – samen met een grote groep andere bètawetenschappers – tegen het nieuwe plan is. Volgens hem kun je de verschillende gebieden van de wetenschap niet los van elkaar zien: "Heel veel grote wetenschappelijke en maatschappelijke vragen lopen over de grenzen van de wetenschap heen."

Als voorbeeld noemt Smeets het energievraagstuk. "Daar zit natuurlijk een natuurwetenschappelijke en technische kant aan, maar er komen ook heel veel ethische vragen bij kijken, en ook veel vragen naar het gedrag van mensen. Dus die moet je over al die disciplines heen aanpakken."

Universitaire wereld vreest bezuinigingen door financieringsplan Van Engelshoven

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie