Wetenschap & Techniek
NTR

Mensen liggen tijdens pandemie uur langer in bed

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Mensen liggen tijdens pandemie uur langer in bed

Mensen liggen gemiddeld ongeveer een uur langer in bed tijdens de coronapandemie. Dat blijkt uit een analyse van de gegevens van 100.000 gebruikers wereldwijd van de slaap-app Sleep as Android.

Er zijn wel grote verschillen tussen landen. Tijdens de eerste golf verlieten Amerikanen hun bed zo'n 50 minuten later dan voor de pandemie, maar later liep dat terug tot een half uur. In China brachten mensen in het begin van de pandemie twee uur langer in bed door. In Nieuw-Zeeland, waar corona grotendeels onder controle is, staan mensen inmiddels weer op de normale tijd op.

De resultaten zijn nog niet gepubliceerd in een vakblad, maar wel geanalyseerd door de Amerikaanse wetenschapper Jeff Huang, die het onderzoek deelde met het Britse wetenschapsblad New Scientist.

Rusten of woelen?

De oplettende lezer zal het zijn opvallen dat we in dit stuk het woord 'slapen' tot nu toe hebben vermeden. Dat heeft een reden: de app meet namelijk niet de kwaliteit van de tijd die mensen in bed doorbrengen. Het is dus niet met zekerheid te stellen dat mensen ook meer slapen. Angst en onzekerheid over corona, familie, werk of eigen bedrijf kunnen van grote invloed zijn op de nachtrust.

Maar het lijkt er toch op dat mensen wereldwijd een langere nachtrust hebben tijdens de pandemie. Want hoewel ze ongeveer een uur later hun bed verlaten, gaan ze niet significant later naar bed, blijkt uit de data van de slaap-app.

Huang blijft doorgaan met het analyseren van nieuwe slaapgegevens. Daarmee hoopt hij inzicht te krijgen in het effect dat de uitrol van de vaccins - en de daarmee gepaard gaande terugkeer naar het 'oude normaal' - gaat hebben op onze nachtrust.

Luister ook:

Slaap is essentieel voor de gezondheid

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie