Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Ruimtesla: lekker en voedzaam

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruimtesla: lekker en voedzaam

Goed nieuws voor astronauten: die kunnen wellicht hun eigen voeding gaan verbouwen in hun ruimtestation. De voedzaamheid van sla verbouwd in een ruimtestation doet namelijk niet onder voor die van op aarde verbouwde sla, blijkt uit nieuw onderzoek.

Wetenschappers kweekten tussen 2014 en 2016 meerdere malen sla in het internationale ruimtestation ISS. De oogst daarvan hebben ze nu vergeleken met sla die onder vergelijkbare omstandigheden op aarde kweekten, rekening houdend met luchtvochtigheid, temperatuur en het CO2-gehalte van de lucht.

De wetenschappers hadden verwacht dat de omstandigheden in het ISS wel impact zouden hebben op sla, maar dat bleek niet het geval: het gehalte aan nutriƫnten in de beiden soorten sla was heel goed vergelijkbaar. De ruimtesla viel dan ook in goede aarde: astronauten hebben het al gegeten met taco's en kaasburgers.

Gevarieerd ruimtedieet

De volgende stap is nu om andere gewassen te gaan verbouwen in de ISS. Dat zorgt niet alleen voor een gevarieerder dieet voor de astronauten, het is ook hard nodig als ruimtereizigers ooit onafhankelijk willen worden van de aarde, zegt onderzoeker Gioia Massa.

Het zal waarschijnlijk nog wel even duren voordat in de ruimte verbouwde planten echt een duurzaam onderdeel van een ruimtedieet zullen worden. Het gebrek aan zonlicht en zwaartekracht en het andere stralingsniveau in de ruimte zijn een paar van de uitdagingen waar ruimtetuinders het hoofd nog aan zullen moeten bieden.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie